Obavijesti

News

Komentari 119

Tajni plan MOL-a: Rješenje za Inu koje Mađari nude Hrvatskoj

Tajni plan MOL-a: Rješenje za Inu koje Mađari nude Hrvatskoj
1

UVJERENI U POBJEDU: MOL je izradio pregovaračku platformu isključivo za pokušaj mirenja RH u sporu o Ini. Odustali bi od odbora izvršnih direktora

VIDEO

Naši argumenti pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu vrlo su uvjerljivi i snažni. Ali Hernadi je, uza sve što ste mu učinili, i dalje ponosan što je četvrtinom Hrvat. Znate, Hernadi se oduvijek zalagao za dijalog s Hrvatima, kaže nam sugovornik izuzetno blizak čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju.

Ako se riječi sugovornika iz Budimpešte pokažu točnima, Hrvatsku bi ta odluka u Washingtonu mogla stajati dodatne tri milijarde kuna, što bi vladu Andreja Plenkovića dovelo u krajnje tešku i nezahvalnu situaciju. I dok Vlada još traži način na koji bi otkupila dionice Ine od MOL-a, Express je ekskluzivno doznao da je mađarski MOL već izradio pregovaračku platformu. U posjedu je tajnog dokumenta, točnije manifesta MOL-a, izrađenog isključivo za pokušaj mirenja u sporu o Ini, koji će Vlada RH tek dobiti!

- MOL-ov dokument prijeloman je za rješavanje trenutačne krize - kaže nam mađarska strana.

Nagađa se da bi mađarski premijer Viktor Orban uskoro mogao sjesti s premijerom Plenkovićem kako bi potaknuo dogovorio pomirenje, odnosno kako bi ti razgovori imali još veću težinu. Tajni mađarski dokument, kad se detaljno iščita, zapravo nije ništa novo. U njemu piše da i dalje ostaje devet članova nadzornog odbora (pet MOL-ovih, tri Vlade RH i jedan zaposlenika), isto tako da predsjednika nadzornog odbora imenuje Hrvatska vlada, a predsjednika uprave imenuje MOL. Nadalje, daje se pravo hrvatskoj strani na veto u nekim pitanjima, poput kupnje neke nekretnine, promjene imena kompanije ili mijenjanja sjedišta upravljanja, ali i ono najvažnije - omogućava se lakše upravljanje tvrtkom. Vidljivo je i da bi se tim dokumentom ukinuo odbor izvršnih direktora, što hrvatska strana već dugo zahtijeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovaj dokument nikako nije finalna ponuda MOL-a nego samo dokument koji označava mogućnost početka razgovora s Vladom - potvrđuje nam izvor iz MOL-a.

Sad premijer Plenković treba odlučiti hoće li sjesti za stol s Mađarima. Tri su moguća razloga za to: prvi je gubitak arbitraže u Švicarskoj, drugi je vrlo vjerojatni gubitak arbitraže u Washingtonu, a treći je vraćanje povjerenja inozemnih investitora u Vladu RH. Nije zanemariva ni činjenica da Vlada ionako neće moći kupiti MOL-ov udio bez mađarske odluke o njegovoj prodaji.

Nadarbitražni postupak?     

MOL-ov čovjek za pregovore već je nekoliko puta bio u Vladi, na razgovoru s osobom od Plenkovićeva velikog povjerenja. Dio hrvatskih stručnjaka nagovara premijera da pokrene nadarbitražni postupak, također u Ženevi, da bi dobio na vremenu za nalaženje novca za kupnju Ine.          

>>> Više o tajnom mađarskom dokumentu za pregovore o Ini pročitajte u tiskanom izdanju Expressa koje izlazi 20. siječnja...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu