Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
58 komentara

U muzeju zaposlila pjevača koji se na feštama gađa hranom...

SABLAŽNJIV VIDEO Zapošljavanje Davida Ricova, lokalnog pjevača i bivšeg konobara sa strukom komercijalista, bila je kap koja je prelila čašu strpljenja Zadrana koji peticijom traže smjenu ravnateljice Muzeja Renate Peroš

Foto: Zadarski.hr

Na internetu se potpisuje peticija  za smjenu Renate Peroš, ravnateljice Narodnog muzeja u Zadru i Davida Ricova, konobara i pjevača, kojeg je nedavno zaposlila na poslu koordinatora Malog arsenala.  Povod je nepotizam, odnosno zapošljavanje rodbine i prijatelja na poslovima u sklopu djelokruga te kulturne institucije te njezino srozavanje za vrijeme mandata Renate Peroš.  

Foto: Filip Brala/PIXSELL Renata Peroš

U tekstu peticije pobrojana su kršenja zakona  Renate Peroš. Imenovana je ravnateljicom Narodnog muzeja u Zadru u srpnju 2010. godine, što nije bilo  u skladu sa stavkom 1. članka 28. Zakona o muzejima, po kojem ravnateljem javnog muzeja ili galerije može biti imenovana osoba koja ima najmanje pet godina rada u muzejskoj djelatnosti ili deset godina rada u kulturi. Renata to nije imala, ali je imala nešto puno "jače", dug koji je mogla naplatiti.  
Na izborima 2001. bila je na nezavisnoj listi Stanislava Antića, legendarnog direktora turbo uspješne tvrtke SAS koji je bio i socijalno osviješten te ulagao u opće dobro. S čak deset osvojenih mandata trebao je biti izabran za gradonačelnika. Izdala ga je upravo Renata Peroš koja je glasovala za HDZ-ovog kandidata Božidara Kalmetu. 
Drugi mandat u  rujnu 2014. godine, stoji u peticiji, potvrđen joj je unatoč činjenici da joj je prvi mandat bio ''darovan'' protivno pravilima struke, te unatoč postupanjima koja bi se mogla okarakterizirati kao zloupotreba položaja i ovlasti :  2012. godine ograđeno predvorje Gradske straže, zaštićenog spomenika kulture na Narodnom trgu, ustupila je Art hotelu Kalelarga za terasu kafića i restorana. Taj je javni prostor uzurpiran i degradiran do danas.
 - Samovolja i bahatost Renate Peroš prešla je sve granice kad je natječaj za radno mjesto voditelja Kneževe palače skrojila po mjeri ekonomistice Lorene Peroš - još jedne zaposlenice Muzeja koja s muzeološkom strukom nema veze - te kad je otprilike u isto vrijeme oformila radno mjesto voditelja Malog arsenala i na njega - bez javnog natječaja - postavila Davida Ricova, osobu sa završenom srednjom ugostiteljskom školom i bez minute radnog staža u bilo kojoj kulturnoj djelatnosti ili na rukovodećoj poziciji - stoji u peticiji u kojoj se od  Zadarske županije, kao osnivača Narodnog muzeja, traži  raskid ugovora o radu Davida Ricova i Renate Peroš te imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja Narodnog muzeja u Zadru, do raspisivanja i provođenja javnog natječaja za odabir novog, obrazovanog, iskusnog, stručnog i moralnog voditelja te ustanove.
Renata Peroš hladno je odgovorila da se na natječaj javilo samo dvoje ljudi, od kojih jedno nije imalo potpunu dokumentaciju pa je onda zaposlila onu drugu, svoju prezimenjakinju za koju je kazala da joj nije nećakinja. A natječaj je upravo odgovarao referencama mlađe Perošice. Tražio se magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke, morala je imati najmanje jednu godinu radnog iskustva na poslovima marketinga ili radno iskustvo u kulturno-turističkim projektima, znanje najmanje dva svjetska jezika i poznavanje rada na PC-u u Windows radnoj okolini. Lorena Peroš je stekla je to jednogodišnje iskustvo radeći na projektu "Obnova i turistička valorizacija kulturno turističkog kompleksa Kneževe palače". Navodno je upravo  Renata povukla svoje debele veze.
Nedavno je objavljen i spot iz Kneževe palače u kojem ravnateljica muzeja djeluje kao da je sama kneginja, a trebala je to biti najava projekta "Muzej dvije palače" s izložbama. 
Novinare koji su kritizirali njezine postupke sve je obećala tužiti, pobrojivši im tekstove, njih ukupno 14,  držeći da žele nauditi njezinoj časti i ugledu, kao i Narodnom muzeju pa ih još k tome "profesionalno" oprala jer je i ona nekoć radila kao novinarka.

David Ricov drži da se napada njegovu obitelj te kaže  da nije grijeh ni sramota biti konobar, a dodao je da je naknadno stekao  zvanje komercijaliste. Ricov je ipak Zadranima poznatiji kao pjevač koji je obrađivao klapske pjesme te snimio duet s Bepom Matešićem.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL U spotu im se pojavila i Ava Karabatić. Zadarski.hr objavio je danas, blago rečeno, šokantnu snimku na kojoj si novi voditelj kulturne ustanove Ricov i stari morski vuk Bepo Matešić mažu hranom po licu i polijevaju se bocom nekog pića, najvjerojatnije alkoholnog.

 Pojavila se i "protupeticija" koju je do sad potpisalo sedmero ljudi, od kojih četvero anonimno. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message