Obavijesti

News

Komentari 44

U napadu na Kapitolu poginuo policajac, otac dvoje djece: 'Bio je veteran i pravo nadahnuće'

U napadu na Kapitolu poginuo policajac, otac dvoje djece: 'Bio je veteran i pravo nadahnuće'
10

Ubijeni William Evans bio je veteran s 18 godina iskustva u policiji. U napadu na Kapitolu ubijen je i napadač Noah Green koji se autom zabio u policijsku barikadu

VIDEO

U napadu na američkom Kapitolu jučer je poginuo policajac Billy Evans (41), a drugi policajac u kojeg se automobilom zabio Noah Green je stabilno, izvijestila je policija Kapitola koja za sada ne smatra da se ovdje radi o terorizmu.

- Ne čini se da je napad povezan s terorizmom, no mi ćemo nastaviti s istragom - rekao je čelnik odjela Metropolitan policije u Washingtonu Robert Contree. Također je kazao kako se čini da je napadač djelovao sam. 

Ubijeni Evans bio je veteran s 18 godina iskustva u policiji. Kako javlja Boston Globe, rodio se u North Adamsu u Massachusettsu, a oduvijek je htio biti policajac. 

- Njegova starija sestra od vrtića mi je jedna od najboljih prijateljica pa Billyja znam cijeli život - rekao je vijećnik Jason M. LaForest za Globe i dodao da je odrastao u oca koji je pravo nadahnuće. Imao je dvoje djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bio je stvarno odličan čovjek. Ne mislim to tek olako. To je najbolji način na koji ga se može opisati. Obožavao je svoju djecu, bio je dobar prema svima - rekao je Brendan Bullett, Evansov prijatelj od djetinjstva.

Ukinuli blokadu oko Capitola: 'Jedan policajac ubijen, drugi je ozlijeđen. Provest ćemo istragu'
Ukinuli blokadu oko Capitola: 'Jedan policajac ubijen,  drugi je ozlijeđen. Provest ćemo istragu'

Napadač pio lijekove, nedavno napustio posao

Napadač je u incidentu ubijen. List Washington Post objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je osumnjičeni Noah Green te da je prijavljen u Virdžiniji. 

U postu na sada izbrisanoj Facebook stranici Green je sredinom ožujka napisao da je nedavno napustio posao "djelomično zbog nevolja, ali u konačnici u potrazi za duhovnim putovanjem". Također je naveo da "pati od nuspojava lijekova koje je nesvjesno uzimao". Pisao je i o svom zanimanju za crnu nacionalističku vjersku organizaciju "Nacija islama", navodi BBC.

Undated photo of Noah Green obtained from social media

 

Policija, međutim,  još uvijek nije službeno identificirala napadača te je navela kako još treba utvrditi motiv napada. Prema neimenovanim policijskim izvorima, napadač nije zaveden u policijske kartoteke.

Govoreći o napadu šefica osiguranja na Kapitolu Yogananda Pittman kazala je kako se osumnjičeni  zaletio automobilom na dvojicu agenata i pritom naletio na postavljenu barijeru. Potom je izašao iz automobila s nožem u ruci i  krenuo prema policijskim službenicima. U napadu je jedan policajac zadobio ozljede od kojih je preminuo, dok je drugi ranjen, a napadač je ubijen.  

Deseci policijskih automobila, označenih i neoznačenih, dojurili su nakon napada do bijelog zdanja u kojem je sjedište američkog Kongresa, u najgoroj prijetnji nakon događaja od 6. siječnja, kada su pristaše tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu i devastirale je, pri čemu je bilo i poginulih među policajcima.   

Dok policija nije potpuno ovladala situacijom ljudima u zgradi Kongresa rečeno je da ostanu podalje od prozora iz sigurnosnih razloga. Srećom, malo je ljudi bilo na Kapitolu u trenutku napada. Članovi Kongresa nisu u petak bili u Washingtonu, s obzirom na skori Uskrs.

Car sits at U.S. Capitol barricade after ramming it in Washington

Američke sigurnosne agencije sredinom ožujka su upozorile na prijetnju rasistički motiviranog nasilja koje bi među građanstvom mogli počiniti bijeli supremacisti, te da naoružane skupine imaju na meti pripadnike policije i osoblje i zgrade administracije.

Oko Kapitola je trenutno je raspoređeno jako policijsko osiguranje. Deseci pripadnika policije, koji su ostali poslije zbivanja u siječnju na Kapitolu, brzo su bili raspoređeni na cijelom području.

"Ovo je bilo iznimno teško vrijeme za policiju Kapitola, nakon događaja 6. siječnja i sada ovih današnjih", rekla je čelnica osiguranja Pittman.

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u petak da je "shrvan" viješću o napadu i ubojstvu policajca na Kapitolu. Rekao je kako dobiva najnovija izvješća vezana uz incident i da će nastaviti pratiti tijek istrage. Također je naložio da se zastave na Bijeloj kući spuste na pola koplja u čast policajca Williama Evansa koji je ubijen u napadu.

I predsjednica Kongresa Nancy Pelosi naložila je spuštanje zastava na pola koplja, najavivši punu spremnost Kongresa na suradnju s policijom u istrazi. Ubijenog policajca nazvala je "mučenikom naše demokracije".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović