Obavijesti

News

Komentari 211

U napuštenim klupama Imotske krajine sjede samo mačke: U 20 godina ugasile se čak 24 škole

U napuštenim klupama Imotske krajine sjede  samo mačke: U 20 godina ugasile se čak 24 škole
25

Prva službena škola u ovom kraju otvorena je 1867., no u posljednjih 20-ak godina zatvorene su čak 24. Nema nade za obnovu

VIDEO

Ako je suditi prema narodnoj izreci “gdje nema djece i škole, nema ni života”, Imotskoj krajini već se dugo loše piše. Na ovom su području zadnjih desetljeća zatvorene čak 24 osnovne i područne škole.

Ceste i uski klanci danas su tek odmorišta za divlje životinje i pokoju napuštenu mačku koja svrati tražeći krov nad glavom. U ovim ruševinama još samo stara školska ploča, zemljovid i pokidani hrvatski grb govore da su se ondje odgajale generacije mladih Imoćana. Samo u zabiokovskom kraju od početka osamdesetih vrata je zatvorilo osam osnovnih škola, najviše po broju zatvorenih u Imotskoj krajini. Obilazeći te škole, gotovo da nismo u selima naišli na čovjeka, a kamoli da će netko pokušati revitalizirati sela i vratiti mlade.

Opismenjavanje u ovim krajevima počeli su u 19. stoljeću svećenici glagoljaši. Prva je službena škola otvorena na Studencima 1867. godine, potom u Grabovcu, Prološcu, a pomoćna škola otvorena je u Zagvozdu 1853. Škole je gradila lokalna zajednica uz pomoć države prije pedeset i više godina. Stanovnicima nije tad bilo teško svakodnevno kamen po kamen klesati i ugrađivati u kamene ljepotice. Znali su da ulažu u budućnost svoje djece i njihov opstanak u ovim krajevima. Svaka takva škola imala je i stan za učitelje. Mislilo se u to vrijeme o sigurnim uvjetima rada seoskih učitelja. Upravo su iz ovih škola izišle generacije visokoobrazovanih ljudi koji se nisu sramili svoga djetinjstva, zobnice preko ramena u kojoj je bila “pamet cijelog svijeta” i komada domaćega kruha premazanog svinjskom masti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Onda su došle devedesete, ratno vrijeme, mladost je odlazila s puškom u ruci, dio ih se nije vratio s ratnih polja, a dio je otišao za boljim životom u gradove.

Mnoge obitelji iz ruralnih krajeva svoj dom su pronašle u europskim zemljama. U prosjeku, svake godine upišu se dva razreda manje prvašića. Svi ovi objekti vlasništvo su županije, koja je voljna u suradnji s lokalnom samoupravom što više njih privesti nekoj svrsi. - Županija kao osnivač dala je neke od napuštenih škola na upravljanje raznim udrugama, najviše lovačkim. Iz ove perspektive najgore je što mnoge od tih škola propadaju, ali se u njima u ovakvim uvjetima ne može ništa pokrenuti - govori nam Miroslav Budimir iz ureda za prosvjetu ispostave Imotski.

Uz maćehinski odnos političara te lošu gospodarsku i ekonomsku situaciju, nažalost, neće tako skoro u ovom kraju zazvoniti nova školska zvona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.