Obavijesti

News

Komentari 11

"U našoj školi svi đaci rade i mogu odmah pronaći posao"

"U našoj školi svi đaci rade i mogu odmah pronaći posao"
2

Đaci Srednje škole Donji Miholjac pravi su su poduzetnici. Proizvode hranu, prave strojeve i namještaj, uspješni su u marketingu ...

VIDEO

Nakon završetka školovanja naši učenici imaju dovoljno iskustva i prakse da odmah počnu raditi u strukama za koje ih obrazujemo.
Imaju sva praktična znanja za tržište rada. Ističu to nastavnici Srednje škole Donji Miholjac. Ovu polivalentnu školu pohađaju gimnazijalci, ekonomisti, strojari i poljoprivrednici te svi sudjeluju u zanimljivom zajedničkom projektu Zadruge Celestina, koja je u samo godinu i pol dana postojanja proglašena najboljom u Hrvatskoj. Nastavnici s ponosom kažu kako se malo koja škola u Hrvatskoj može pohvaliti s toliko vrijednih i kreativnih učenika.

Inkubator ideja

- Zadruga ima svoju strojarsku i eko sekciju, cvjećare, tamburaše, a uskoro i pčelare. Nedaleko od škole imamo svoju oranicu, a u dvorištu škole voćnjak, plastenik i veliki vrt od oko 1000 kvadrata. Tu sadimo naše eko voće i povrće, ljekovito i začinsko bilje, koje potom prodajemo na našem malom zadružnom štandu ispred škole. Uglavnom su to krumpir, luk, batat, salata, rajčica, češnjak, kupus, tikvice, grašak i jabuke. Ove godine imat ćemo i jagode. Prošle godine učenici su od butternut tikvi proizveli pekmez i to je bio pravi hit. Prodali smo odmah sve što smo napravili. Sad smo u fazi nabavke pčela pa ćemo raditi i svoj med. Cilj nam je na tržište rada ‘izbaciti’ višestruko educirani kadar koji je odmah spreman preuzeti poslove za koje se školuju te imati dovoljno iskustva da odmah napreduju - kaže nam ravnatelj škole Nenad Perić.

Poslodavci su važni

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje kako većina učenika koja izađe iz njihove škole uglavnom već ima osigurano radno mjesto jer ova škola svake godine upisuje razredne kvote i smjerove u dogovoru s poslodavcima u njihovoj okolici. Upisuju se smjerovi i zanimanja koji su traženi i deficitarni. Posebno uspješni u ovoj školi su mladi strojari čije kreacije obično završavaju na državnim natjecanjima. Čak štoviše, većinu školskog inventara: stolove, stolice, ormare, vitrine i police izradili su oni. Zadruga ima praksu i ozbiljne poslovne suradnje tako da im se mogu javiti tvrtke ili pojedinci kojima treba reparacija ili izrada nekakvog stroja ili pak izrada rekvizita za dječje igralište te će sve to mladi strojari profesionalno izraditi, dakako i naplatiti, ali po mnogo nižim cijenama.

Mladi inovatori

- Kako u školi imamo nasade oraha te ih svake godine sakupljamo i moramo čistiti, palo mi je na pamet da napravim stroj koji će to raditi - kaže učenik 3. razreda Marko Bošnjak iz Crnjca, koji je inače po zanimanju automehaničar, ali ga strojarstvo više zanima.


Marko sad radi na izradi novog stroja, a poslodavci mu već nude posao.
- Radim stroj za guljenje i rezanje tikvica. Takav stroj ne postoji, a bit će zanimljiv jer će tikvicu rezati u rezance pa može poslužiti i kao tjestenina - dodaje Marko, kojeg je jedan poslodavac već “rezervirao” za svog djelatnika jer mu je ponudio predugovor o zaposlenju.

Cvjećari i tamburaši

No Marku je u školi tako dobro da razmišlja o tome da namjerno padne razred kako bi što dulje ostao u njoj.
- Učenici nam kažu da vole biti u školi jer su tu kao doma. Mi smo im svi na raspolaganju u svakom trenutku. Svaki dan nešto drugo i kreativno rade. Naši cvjećari, primjerice, za svaku prigodu u godini nude izrade aranžmana i vijenaca za 40-50 kuna, što je tri puta jeftinije nego drugdje. Ljudi dolaze naručiti vijence, cure to naprave i svi zadovoljni. Isto je i s tamburašima, koje možete unajmiti za razne manifestacije. Imamo ih 15, sviraju i pjevaju. Prodavači su na štandovima. Gimnazijalci nam osmišljavaju prezentacije proizvoda, deklaracije, etikete. U našoj školi nema učenika koji nešto ne radi - kaže pedagoginja Mirta Grozdanić Falamić. Uskoro bi trebali početi i proizvodnju meda. Učenici prvog razreda s voditeljem projekta, nastavnikom Ilijom Obradovićem, tijekom siječnja i veljače užurbano su i vrijedno pripremali košnice kako bi se u njima početkom proljeća nastanili rojevi pčela.
- Košnice je bilo potrebno obojiti, okvire za saće ožičiti, ali ništa nam nije teško kad se zna rezultat uloženog truda - kazali su đaci.
Kako je ova škola projektima predviđena za rušenje, jer datira iz 1932. godine, učenici i profesori nastoje spriječiti njeno propadanje tako što sami obnavljaju ono što je neophodno.

Obnova učionica

- Već dvije godine imamo projekt za rušenje škole i gradnju nove, no to je počelo iskapanjem dijela temelja i stalo. Više se ne spominje, a mi ne smijemo ulagati u školu jer je predviđena za rušenje. Tako nam se događa da, nakon kiša, neke učionice budu pod vodom, otpadaju nam pločice, runi se strop. Saniramo sami ono što možemo, ali ne znamo do kada ćemo moći - kaže ravnatelj Perić.

U plusu su 10.000 kuna

Dodaje kako je, primjerice, radionica za strojare velika, ali nema grijanje, pa se učenici tijekom zime smrzavaju na minusima dok rade praktičnu nastavu. Kako imaju samo jedno jutro zemlje nedaleko od škole, koje obrađuju svojim traktorima i strojevima, dobro bi im došlo još koje jer se školska zadruga pokazala iznimno učinkovitom i donosi dobit školi i cijelom okruženju.
- Zadruga je trenutačno u plusu 10.000 kuna. Novcem zadruge upravlja njen odbor i oni donose odluke o tome u što će se novac uložiti. Uglavnom se ulaže u kupnju nove opreme, repromaterijala ili nekog novog stroja. Učenici za svoj rad nisu plaćeni, ali ih uvijek, nakon uspješnih projekata, počastimo ili odvedemo negdje na izlet - kaže ravnatelj škole. Zadrugu vodi prof. Dragan Kopić, koji predaje praktičnu nastavu.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...