News

Komentari 0

U Njemačkoj uhićen bugarski par koji je u Grčkoj prodavao i krijumčario novorođenčad

U Njemačkoj uhićen bugarski par koji je u Grčkoj prodavao i krijumčario novorođenčad

Trgovina novorođenčadi koja je prvo bila raširena u romskim getima u okolici Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge dijelove te zemlje a najčešće je odredište susjedna Grčka

Bračni par iz Bugarske za kojim je policija tragala zbog krijumčarenja novorođenčadi u Grčkoj, uhićen je u Njemačkoj i uskoro će biti izručen, priopćilo je u srijedu državno odvjetništvo u Sofiji.

Za osumnjičenima je u veljači izdan europski uhidbeni nalog zbog "sumnje u sudjelovanje u organiziranoj kriminalnoj skupini koja je na grčkom teritoriju krijumčarila novorođenčad", navodi se u priopćenju.

Muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhićeni su 29. travnja u Neukirchenu, na jugozapadu Njemačke. Državno odvjetništvo nije navelo razlog njihova boravka u Njemačkoj.

Svima troma prijeti od 5 do 15 godina zatvora.

Optuženi su da su od 2015. u Bugarskoj vrbovali trudnice iz siromašnih sredina uz obećanje da će dobiti 2500 do 3500 eura. Zatim su ih odvodili i smještali u stanu u Ateni prije poroda.

- Nekoliko dana nakon poroda djecu su prodavali lokalnim krijumčarima koji su najvjerojatnije pripadali međunarodnoj mreži za trgovinu novorođenčadi - navodi odvjetništvo.

- Utvrđen je identitet devet žena, sve iz siromašnih sredina, čija su djeca rođena i prodana u Grčkoj.

Trgovina novorođenčadi koja je prvo bila raširena u romskim getima u okolici Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge dijelove te zemlje a najčešće je odredište susjedna Grčka.

Sporost u postupku posvajanja koji je ranije znao potrajati i pet godina, potaknuo je mnoge kandidate da posegnu za ovakvom ilegalnom trgovinom.

Zahvaljujući zakonu iz 2018., vrijeme čekanja je skraćeno, ali mreže još djeluju i lakše su "rješenje" za one koji ne uspiju posvojiti dijete na zakonit način.

 

Najčitaniji članci