Obavijesti

News

Komentari 242

U Oluji je izgubila oca: Imala je samo tri godine kad je poginuo

U Oluji je izgubila oca: Imala je samo tri godine kad je poginuo
1

Milan Medved je poginuo 1995. godine oslobađajući Hrvatsku. Kći Snježana kaže da se još sjeća očeva osmijeha a najteže joj je kao djetetu bilo slušati drugu djecu kako radosno pričaju o svojim očevima

VIDEO

Sjećam se kako sam se s majkom svaku večer molila Bogu da se moj otac vrati kući, govori Snježana dok joj suze naviru na oči. Otac Milan nije se vratio. Svoj je život prije točno 21 godina dao za domovinu.
Njegova kći Snježana Mihaljević tada je imala samo tri godine. Ipak, očevo lice, glas i njegova prisutnost nikad nisu iščezli iz njezina sjećanja. Sve ostalo svojim je pričama popunila majka Marija te Snježana danas ponosno prepričava i očev ratni put. U jesen 1991. godine, govori nam tako, otac Milan Medved, rođen 29. listopada 1960. godine, odmah je pristupio u obranu Cetingrada, koji je bio napadnut od strane neprijateljskih snaga.
- Tada sam imala tri godine, brat Miodrag osam, a drugi brat Nikola šest godina. Mi smo krajem studenoga iste godine izbjegli u Bosnu i Hercegovinu, u okolicu Velike Kladuše, zajedno s majkom Marijom (50) i tatinim roditeljima, gdje smo ostali sve do kraja veljače 1992. godine. Nakon toga smo došli u Karlovac, gdje nas je čekala tatina obitelj.

Najtužnija vijest

Otac se je u ožujku 1992. godine priključio 110. brigadi u Karlovcu, u kojoj je ostao do početka studenoga 1992. godine, kad je osnovana 14. domobranska pukovnija Slunj, u koju se odmah priključio i ostao sve do Oluje - ponosno Snježana opisuje očev angažman u borbi za Hrvatsku.
Spomenuvši Oluju nakratko joj zastaje dah. Ipak, sakuplja snagu i nastavlja.
- Dana 4. kolovoza 1995. godine oko podne u Perjasičkoj šumi otac i njegovi suborci naišli su na neprijateljske snage - s težinom, i 21 godinu kasnije, govori Snježana.

Oluja

Snježana sa ocem i braćom

- Sutradan poslijepodne u Karlovac su došli očevi kolege iz Cetingradske bojne. Došli su nam reći da je tata poginuo. Tog se trenutka sjećam, iako mi je sve drugo nekako u magli. Iako sam bila dijete, već sam tada znala da je to najteži trenutak u mojem i životu moje obitelji - tužno se prisjeća djevojka.
Milan je zadobio metak u prsni koš. Odmah je preminuo. Imao je tada 35 godina.

Život u skloništu

Snježana i danas čeprka po svojim sjećanjima ne bi li ondje pronašla još pokoji detalj o svojem ocu, nešto čega se dosad nije sjetila.
- Dok su bile uzbune, mama i nas troje bili bismo u skloništu u podrumu stambene zgrade u kojoj smo živjeli u Karlovcu. Otac bi znao doći kući svaka četiri dana. Ostao bi dan ili dva. Sjećam ga se kroz maglu, ali više po maminim pričama. Ipak, večernje molitve za tatu dobro sam zapamtila - govori Snježana s nostalgijom, a zatim prenosi majčine opisa oca Milana.
- Uvijek nam je govorila kako je bio vedar, vrijedan i veseo čovjek, koji je jako volio svoju djecu i svoju obitelj. Isto tako, bio je hrabar čovjek koji je volio svoju državu - ponosna je Snježana, koja danas ima svoju obitelj.
Živi u Karlovcu. Posljednje četiri godine zaposlena je u MUP-u, u temeljnoj policiji Policijske postaje Karlovac te završava stručni studij ugostiteljstva na Veleučilištu u Karlovcu.
I braća joj žive u Karlovcu. Miodrag ima 31 godinu. Po zanimanju je inženjer sigurnosti i zaštite na radu te sad pohađa specijalistički studij Sigurnosti i zaštite na radu na Veleučilištu u Karlovcu. Zaposlen je u poduzeću HS Produkt. Drugi brat Nikola ima 29 godina te je već sedam godina zaposlen u MORH-u, u Vojnoj policiji u Karlovcu.

Borba za slobodu

- Otac nam nedostaje i danas. Teško mi je kao djetetu bilo slušati drugu djecu dok su radosno pričali priče o svojim očevima, ali nas smo četvero barem imali jedni druge - skromno zaključuje Snježana.
Prošlo je 21 godina. Slika na oca ne blijedi ni sekunde, a svake godine na obljetnicu Oluje emocije se još dodatno intenziviraju.
- Nakon toliko godina moja obitelj i ja smo nastavili sa svojim životima koliko smo god mogli. Svake godine se tijekom Oluje i godišnjice tatine smrti prisjetimo svega. Unatoč proteku vremena, ti su dani mojoj obitelji najteži. Lijepo je vidjeti da se danas mnogi trude, obilježavaju Oluju i prisjećaju se poginulih. Također, bilo je lijepo kad su me pozvali na obilježavanje 17. obljetnice Oluje, gdje smo nas 17-ero djece polagali ruže u Kninu - zaključuje Snježana želeći naglasiti kako obiteljima svih onih koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku mnogo znači hvala hrvatskog naroda.

Moja oluja
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...