Obavijesti

News

Komentari 25

U Osijeku dug za smeće ide na rate, u Splitu odmah opomena

U Osijeku dug za smeće ide na rate, u Splitu odmah opomena
1

Iz Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Rijeka odgovorili su nam da prisilnu naplatu pokreću tek ako se dugovanje ne podmiri ni nakon nekoliko opomena

VIDEO

Osječki Unikom ovrhu pokreće nakon sedam nepodmirenih računa neovisno o iznosu. No prije toga će ponuditi otplatu na rate.

Otplatu dugovanja na rate nudi i Vodovod Osijek. No oni su nam odgovorili da prisilna naplata ovisi i o iznosu, odnosno da je ne pokreću za mala dugovanja. Pozive na plaćanje šalju svaka tri mjeseca, a ne plati li se ni 150 dana nakon roka, pokreću prisilnu naplatu.

Vodovod i kanalizacija Split opomenu šalju uz sljedeći redoviti račun, a postupak prisilne naplate pokreću za dugovanja veća od 50 kuna.

Iz Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Rijeka odgovorili su nam da prisilnu naplatu pokreću tek ako se dugovanje ne podmiri ni nakon nekoliko opomena.

Iz Vipneta su rekli da opomene moraju slati.

- Postupak prisilne naplate pokreće se kad korisnik više mjeseci ne plaća račune i nakon što se iscrpe svi pokušaji poziva na plaćanje - rekli su.

Hrvatski telekom ima utjerivača dugova.

- Ako pretplatnik ne podmiri dug unatoč obavijestima i opomeni, Agencija za naplatu potraživanja, u ime HT-a, pokušat će se s njim dogovoriti o podmirenju duga. Ne uspije li, pokreću prisilnu naplatu - odgovorili su iz HT-a.

Zastara za račun za telefonske usluge je godinu dana, pa tekomunikacijske tvrtke navode da prije isteka tog roka pokreću prisilnu naplatu.

- U slučaju nepodmirenja dospjelih neosporenih dugovanja, račun se smatra opomenom, te može doći do privremenog isključenja iz mreže u roku od 30 dana - navode iz Optime primjer napomene na računu. No ta opomena je na slijedećem računu, pa će do eventuelnog privremenog isključenja proteći 60 dana od dospjeća neplaćenog računa.  I Optima Telekom omogućuje svojim korisnicima obročnu otplat dugovanja.

Iz Gradske plinare Zagreb kažu da svaka tri mjeseca šalju obračun kojeg treba platiti, a uz njega su i dvije akontacijske rate. Njih se ne treba odmah podmiriti, no lakše je platiti tri puta po malo, pogotovo zimi, kad se troši puno plina.

Akontacijske rate koje šalje HEP zapravo su računi za pojedini mjesec i njih se mora plaćati redovito, a šalju ih uz obračun dva puta godišnje. Prije slanja opomene gledaju ukupan dug i njegovu starost. Nude i reprogram, a ako se dužnik ne odazove, pokreću isključenje i ovrhu.

SMS-om podsjećaju da treba platiti račune

Ne plati li se račun za RWE struju, za desetak dana stiže SMS. Slijede pismeni podsjetnik te opomena pred isključenje. Obavijest o isključenju šalju iako to ne moraju raditi. Struju isključe ako se s plaćanjem računa kasni tri mjeseca. Potom pokreću ovrhu.

Ovrha zbog 400 kn duga otprije 19 godina

Zagrebačko Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo nije među revnim utjerivačima dugova. U svibnju su htjeli čovjeku zaplijeniti imovinu zbog 384,88 kuna duga iz 1999. Tu nekretninu je prije 16 godina prodao i podmirio sve račune da bi novi vlasnik mogao stan prenijeti na sebe. Zastare nema, odnosno prekida se ako je vjerovnik pokrenuo utuženje     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca