Obavijesti

News

Komentari 1

U Osijeku održan humanitarni koncert 'Za mir u Ukrajini'

U Osijeku održan humanitarni koncert 'Za mir u Ukrajini'
3

U sklopu koncerta izveden je klavirski koncert br. 4 u G-duru Ludwiga Van Beethovena u kojem je nastupio pijanist Lovre Marušić koji je tom izvedbom 2021. osvojio srebrnu medalju na natjecanju u Clevelandu

Humanitarni koncert klasične glazbe "Za mir u Ukrajini" izveden je u petak navečer u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), kao simboličan izraz kulturne podrške ukrajinskom narodu. Intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja izjavila je uoči koncerta kako će se sredstva od prodaje ulaznica i uplata građana uplatiti na račun hrvatskoga "Caritasa" koji će to proslijediti ukrajinskom "Caritasu".

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Ova akcija će trajati izvjesno vrijeme, jer će nam trebati određeno razdoblje da marketinški motiviramo i zamolimo ljude da se svojim uplatama priključe akciji, dodala je Vrselja.

Napomenula je i kako osječki HNK u svom programskom okviru ima obvezu odraditi jedan humanitarni koncert tijekom sezone, ali da u 30. godina suvremene hrvatske države nikada nisu imali trenutak da se humanitarni koncert održava za ratom pogođena područja, u ovom slučaju Ukrajine.

U našem orkestru imamo i Ukrajinaca, koji ovdje već godinama sviraju i vrsni su glazbenici, a preko njih smo pokrenuli akciju, da ukoliko imaju saznanja da u Ukrajini postoje osobe, koje su voljne doći u Osijek, mi imamo određena radna mjesta, za koja raspisujemo audiciju i o tim mogućnostima smo izvijestili naše Ministarstvo kulture, Veleposlanstvo Ukrajine u RH te naše osnivače grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, istaknula je Vrselja.

U sklopu koncerta izveden je klavirski koncert br. 4 u G-duru Ludwiga Van Beethovena u kojem je kao solist nastupio pijanist Lovre Marušić koji je izvedbom toga djela 2021. godine osvojio srebrnu medalju na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu. Dirigent koncerta Mladen Tutavac napominje kako su u osječkom HNK-u nakon što je započela agresija na Ukrajinu odlučili promijeniti program te u repertoar uvrstiti i simfoniju br. 1 ukrajinskog skladatelja Reinholda Glièrea.

VIDEO Usred bijela dana Rusi su oteli Fedorova, gradonačelnika Melitopolja: 'Ovo je ratni zločin'
VIDEO Usred bijela dana Rusi su oteli Fedorova, gradonačelnika Melitopolja: 'Ovo je ratni zločin'

Htjeli smo u ovoj situaciji izvesti djelo nekog ukrajinskog skladatelja i tako na simboličan način dati podršku ukrajinskom narodu koji je sada u teškoj situaciji i proživljava strašnu dramu. To je simfonija koja odiše ukrajinskim karakterom, u kojoj se mogu prepoznati tuga ali i herojstvo, tako da ozračjem odgovara sadašnjoj situaciji i žalosnim zbivanjima, koja redovno pratimo, ističe dirigent Tutavac.

U izvedbi koncerta sudjelovao je orkestar Opere osječkog HNK-a, koncertni majstor je Igor Šimonji, a iz HNK-a su pozvali građane da kupnjom ulaznica za koncert ili uplatama na žiro račun hrvatskog "Caritasa" pomognu ukrajinskom narodu.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<