Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

U Osijeku umro Mile Krajina, najpoznatiji hrvatski guslar

Najveći hrvatski guslar Mile Krajina (91) guslio je i pjevao domaće narodne pjesme od svoje 12. godine. Svoj posljednji intervju dao je prije dva tjedna za Express

Marko Mrkonjić/Pixsell
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
15 komentara

Nakon kratke i teške bolesti u Osijeku je u 91. godini umro najveći hrvatski guslar Mile Krajina. Svoj posljednji intervju dao je prije dva tjedna za Express, a do smrti je rado putovao i obilazio tradicionalna okupljanja poput Olimpijade starih sportova u Brođancima, Bikijadu u Radošiću, Thompsonovu veselicu u Čavoglavama, Gospu Sinjsku, a desetljećima je neizostavni gost Splitskog ljeta. Kao što je o svemu govorio u rimi i opjevavao u desetercima, tako je i savjet za dugovječnost u pjesmi opjevao: 'Tri poroka roda hrvatskoga, cigarete, alkohol i droga'."

Guslio je i pjevao domaće narodne pjesme od svoje 12. godine, a smatrao se nasljednikom svojeg duhovnog praoca Andrije Kačića Miošića. Započeo je gusliti na nagovor oca koji je htio da bar jedan njegov sin nauči svirati instrument za kojeg je Mile Krajina do pred smrt, 80 godina kasnije, govorio da ga još ne zna savršeno svirati. 

Svugdje ga se moglo vidjeti u drevnoj nošnji Cetinske krajine, a volio je pričati da je kod njega sve "u prosjeku staro oko 100 godina, od kubure, srebrnih kopči, hlača od čoje i vune". Najmlađe su mu gusle, instrument koji ga je proslavio i zahvaljujući kojemu je bio "više puta u više europskih država, u manjem dijelu Azije, većem dijelu Australije, sedam država Amerike i sedam gradova Kanade". Ili, kako je to već pretočio u pjesmu – "obišao crkve i oltare i slapove rijeke Nijagare".

"...Pjesme pišem, povijest, običaje, 

a posebno ratne događaje.

Guslim, pjevam, putujem po svijetu, 

tiskam knjige i snimam kasetu..."

Pjesme je pisao od svoje 18. godine, a objavio je šest knjiga guslarskih pjesama i 15 nosača zvuka – deset audio kaseta i pet cd-ova, "o slavnim hrvatskim vitezovima". 

'U Hrvatskoj antiguslarsko i antihrvatsko raspoloženje'

- Moje pjesme su kronologija povijesnih događaja, ratnih stradanja i nepravde svjetskih čimbenika, pretočene u deseterac koji će dobro doći mlađima i starijima da na popularan način čitaju, pamte i čuvaju od zaborava hrvatske povijesne istine - ispričao je nedavno Mile Krajina dodajući da je u Hrvatskoj "antiguslarsko i antihrvatsko" raspoloženje te da zbog toga njegov zemljak, premijer Zoran Milanović, nije ni zaslužio da se o njemu napiše pjesma.

U jednoj od svojih posljednjih pjesama, "U Hrvatskoj dramatično stanje", Mile opisuje "dosege" aktualne vlasti.

"... Jel još ima vlada u svijetu

da ne brinu o natalitetu.

Kažu da će pedere vjenčavat,

i sva prava bračna će im davat.

Nek sinove pederima žene,

da uvjere sve druge i mene.

To će biti jedinstvena zgoda,

od zla roda nek nema poroda.

Obrijani ili nose bradu,

pa se ljube iduć na paradu.

Dvije krave ako nema bika,

neće biti telete ni mlika...

Rana mi se otvorila vruća,

mladih bježe pedeset tisuća.

Školovani, a posla nemaju,

nit se žene nit se udaju.

Vlast Hrvatsku zadužuje stalno

rasprodaje sve što je vitalno.

Prodaj Slavko i kravu i tele,

da Hrvati u tuđinu sele."

Mile Krajina je volio reći da svojim pjesmama "korigira cijeli svijet". Štoviše, za svoje pjesme je tvrdio da "nisu amen, one su očenaš koji se stalno treba ponavljati". 

Za gusle je vjerovao da su ostale i opstale te da će tako i deseterac uvijek biti popularna pjesnička forma.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message