Obavijesti

News

Komentari 111

U ovoj 'kanti' nisu imali šanse! Predsjednik firme u Opus Deiju

U ovoj 'kanti' nisu imali šanse! Predsjednik firme u Opus Deiju
8

Fotografije hrđavog Bourbon Rhodea s remonta u Španjolskoj mjesec dana prije potonuća pokazuju u kakvom je stanju bio brod kojim je zapovijedao Šibenčanin Dino Miškić, kojeg su prestali tražiti

VIDEO

Jacques de Chateauvieux (68), francuski poduzetnik, bio je 40 godina predsjednik upravnog odbora kompanije Bourbon, koja je vlasnik potonulog broda “Bourbon Rhode”, na kojem je bio i šibenski kapetan Dino Miškić.

Dinu i još šestero nestalih mornara prestali su tražiti.

Nakon sedam dana: Obustavili potragu za ostalim pomorcima
Nakon sedam dana: Obustavili potragu za ostalim pomorcima

De Chateauvieux je od 28. lipnja 2019. godine imenovan izvršnim predsjednikom. Član je Opus Deija, organizacije koja, kako tvrde, pomaže običnim ljudima živjeti svoj kršćanski poziv u svakodnevici nudeći im duhovnu potporu i izobrazbu koji su im za to potrebni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Čovjek mora činiti dobro što je dobro: u tome služi Bogu. Ako je rođen da poduzima, radi velike stvari, to mora i učiniti. S poniznošću i služiti - rekao je De Chateauvieux u intervju za lesechos.fr.

Opus Dei diljem svijeta broji više od 90.000 članova, ali samo 2083 svećenika, koji vrlo strogo prakticiraju svoju vjeru. Više od polovice članova, 57 posto, čine žene. U Hrvatskoj nije poznato koliko je članova Opus Dei.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:16

Obitelj nestalog Šibenčanina: Ne prekidajte potragu!

Dobili smo fotografije broda s remonta u Španjolskoj samo mjesec dana prije nego je potonuo. One najbolje svjedoče u kakvom je stanju bio brod kojim je zapovijedao Šibenčanin Dino Miškić, čija obitelj nije najbolje primila vijest da se potraga za njim prekida.

- Od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivali smo informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje, koje još nisu nađene, tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene, a potraga je obustavljena nakon samo sedam dana. S time se ne možemo niti ćemo se pomiriti - priopćila je obitelj nestalog hrvatskog pomorca Dine Miškića.

'Sramota da su prestali tražiti Dinu. Molim vas, pomozite...'
'Sramota da su prestali tražiti Dinu. Molim vas, pomozite...'

Vlasti Martiniquea javile su u petak navečer da je obustavljena aktivna potraga za nestalim hrvatskim kapetanom i šest pomoraca s broda Bourbon Rhode koji je potonuo 26. rujna nakon što je ušao u snažan uragan.

Dosad su pronašli tri mornara s broda i iz oceana izvukli četiri tijela.

- Nakon tjedan dana istraživanja vrijeme za preživljavanje čovjeka koji se nalazi u brodu, čak i opremljen, uvelike je premašeno. Ali od 1. listopada nije se moglo naći novo tijelo - rekao je Philippe Bricquer, direktor Cross Antila Gvajane.

Ta vijest zaprepastila je sve koji su pratili potragu, a brojni Hrvati odlučili su svoje nezadovoljstvo iskazati na službenoj Facebook stranici Bourbon Offshorea, kompanije u čijem je vlasništvu brod, smatrajući kako bi trebali izdvojiti svoja sredstva za nastavak potrage.

- Ako ikad odlučite poslovati s ovom tvrtkom, budite svjesni da će odustati na prvi znak nevolje, kao što su odustali od nestalih sedam mornara. Tražili su ih sedam dana i samo tako prestali. Sedam dana za sedam ljudi, dan po mornaru. Svaki od njih ima svoju obitelj. Obitelj kojoj se na ovaj način poručuje da život njihova oca/supruga/sina ili brata vrijedi jedan dan potrage - piše jedan od ogorčenih komentatora. Jedna žena napisala je da kompanija Bourbon Offshore brine jedino za profit.

- Ljudski životi i uvjeti rada posade ne znače im ništa. Svjesno su poslali mornare u uragan pete kategorije znajući da brod to tehnički ne može podnijeti pa je to zapravo bilo kockanje sa životima 14 mornara - napisala je žena.

Poruke hrvatskog kapetana: 'Valovi su visoki 10 metara!'
Poruke hrvatskog kapetana: 'Valovi su visoki 10 metara!'

Obitelj se obratila i vladi

Obitelj hrvatskog kapetana zatražila je jučer pomoć od predsjednice, premijera i cijele Vlade.

- Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji! Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska tri splavi. Kao predstavnike vlasti, molimo Vas - učinite sve što je u Vašoj moći da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikad ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca! - dramatičan je apel obitelji nestalog Šibenčanina.

'Preživjeli smo apokalipsu! Ne znamo jesu li svi ušli u splav...'
'Preživjeli smo apokalipsu! Ne znamo jesu li svi ušli u splav...'

Preživjele su tražili trgovački brodovi, fregate, francuski i američki zrakoplovi na području od 110.000 km2. No nakon što je izvučeno četvrto tijelo iz mora, više nije bilo nikakvih vijesti.

Prekid aktivne potrage ne znači da su svi odustali. Još ima nade. U tom području mnogi privatni brodovi i jahte namjerno usporavaju ne bi li uočili detalj koji bi pomogao da se istraga ipak nastavi.

- Sad ćemo emitirati EGC poruke brodovima koji prelaze zonu potonuća. Na njima je da postave prilagođeni sat i pošalju nam bilo koji novi element - rekao je Philippe Bricquer po prekidu potrage.

Iz Bourbona su izrazili iskrenu sućut i podršku obiteljima nakon prestanka aktivne potrage.

- Zahvaljujemo se cijeloj pomorskoj zajednici na mnogobrojnim znakovima solidarnosti, toliko dragocjenim u ovim teškim vremenima - rekao je Gael Bodénès, predsjednik uprave Bourbona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom
VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija