Obavijesti

News

Komentari 43

U ovom selu svi su dementni i vode sasvim 'normalan' život

U ovom selu svi su dementni i vode sasvim 'normalan' život
6

Svi štićenici ovog mjesta u Nizozemskoj, kojeg mnogi nazivaju selo Demencija, pate od staračke zaboravljivosti i zapravo ne znaju da žive u medicinskoj instituciji

VIDEO

Izolirano selo Hogewey u Nizozemskoj, smješteno na rubu grada Weespa, ima 152 stanovnika koji, čini se, žive sasvim normalnim životom. Jedu, spavaju, šetaju, odlaze u restorane i kafiće. No, baš svatko od njih je pod stalnim nadzorom jer je Hogewey zapravo starački dom.

Svi štićenici ovog mjesta, kojeg mnogi nazivaju selo Demencija , pate od staračke zaboravljivosti i zapravo ne znaju da žive u medicinskoj instituciji niti da se prati svaki njihov pokret i vitalna funkcija . Zdanja u mjestu građena su bez dugih hodnika za lako snalaženje, a štićenici žive u skupinama od šest do sedam ljudi. Svaka skupina ima kuću u kojoj za njih brinu jedan ili dva njegovatelja. Kuće su uređene i namještene prema periodu u kojemu su štićenici počeli gubiti kratkotrajno pamćenje , a sve je usklađeno do posljednjeg detalja, od hrane, ukrasa, namještaja, stolnjaka.

VIDEO

Njegovatelji 'glume' poštare i trgovce

Stanovnici smiju slobodno šetati po mjestu i razgledavati, sjediti na klupama i družiti se. Njegovatelji, njih 250, razmješteno je po cijelom mjestu, a po potrebi preuzimaju 'uloge' trgovca, poštara i slično . Novac se ne koristi, već je sve uključeno u cijenu koju plaća obitelj štićenika.

Kuće u kojima stanuju istovremeno su  zapravo zid oko mjesta pa tako zaboravljivi štićenici ne mogu odlutati . Ako se slučajno nađu blizu izlaza, osoblje će im ljubazno pojasniti da su vrata zaključana i uputiti ih u drugom smjeru.

''Korisnicima ne lažemo, dajemo im pravi život''

Yvonne van Amerongen , jedna od osnivačica Hogeweya, kaže kako je ovakvo mjesto stvarala iz osobnih razloga nakon što joj je umro otac, a majka ostala sama. Bila je voditeljica staračkog doma no ipak nije htjela majku staviti u takvu instituciju. Tako je 1992. sa skupinom kolega razgovarala o transformaciji doma u prostor u kojemu je ugodnije živjeti.

Iako ih kritiziraju da ljude drže u iluziji, no Yvonne to oštro demantira.

- To nije istina. Ovdje imamo pravo društvo i ne mislim da su ljudi prevareni. Prevareni bi bili da im pričamo lažne priče, a to ne radimo - kaže Yvonne.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca