News

Komentari 12

U Poljsku stiglo prvo američko pojačanje, očekuje ih se još

U Poljsku stiglo prvo američko pojačanje, očekuje ih se još

Prvo američko pojačanje za saveznike NATO-a u istočnoj Europi stiglo je u subotu u vojnu bazu Rzeszow na jugoistoku Poljske, usred gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici

Manji zrakoplov s američkim zapovjednim osobljem, kako je naveo poljski vojni izvor, sletio je u jutarnjim satima u zračnu luku Rzeszow-Jasionka, dok se pripreme nastavljaju u bazi blizu poljske granice s Ukrajinom.

Televizija je snimila pripremu privremenog smještaja u obližnjem mjestu Jasionki, a na snimkama se vide i radnici koji postavljaju ogradu oko smještajnog prostora.

"Kao što je najavljeno, prvi dijelovi borbene skupine iz 82. zračno-desantne divizije američke vojske stigli su u Poljsku", rekao je glasnogovornik poljske vojske.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio slanje gotovo 3000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku da štite istočnu Europe od potencijalnog prelijevanja krize iz Ukrajine.

Oko 1700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. zračno-desantne divizije, bit će raspoređeno iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku "u idućim danima", rekli su izvori iz američke vojske.

Prema navodima Pentagona, eskadrila Stryker s otprilike 1000 američkih vojnika sa sjedištem u njemačkom gradu Vilsecku bit će poslana u Rumunjsku.

Prvi dodatni američki vojnici pristigli su u Njemačku u petak.

Rusija poriče planove o invaziji na Ukrajinu, ali je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom i tvrdi da će poduzeti neodređene vojne mjere ako joj se ne ispune zahtjevi, uključujući jamstvo NATO-a da nikada neće primiti Kijev u savez.

Novi plan prelazi broj od 8500 vojnika koje je Pentagon u siječnju stavio u pripravnost kako bi ih rasporedio po Europi u slučaju potrebe. Očekuje se da će ministri obrane NATO-a o daljnjim pojačanjima razgovarati na idućem sastanku od 16. do 17. veljače.

Najčitaniji članci