Obavijesti

News

Komentari 26

U prva dva mjeseca 2017. broj turista porastao za 20 posto

U prva dva mjeseca 2017. broj turista porastao za 20 posto
5

Premijer Plenković i ministar turizmaCappelli predstavili su u ponedjeljak u Banskim dvorima javne natječaje za programe za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu

VIDEO

Premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli predstavili su u ponedjeljak u Banskim dvorima javne natječaje za programe za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Capelli predstavljaju nove programe u turizmu Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Monday, March 6, 2017

Riječ je o programima "Konkurentnost turističkog gospodarstva" i "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva" koji će se realizirati iz proračuna Ministarstva turizma te iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a ukupna dostupna sredstva iznose 53,4 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sredstva su usmjerena prema trgovačkim društvima izvan javnog sektora, obrtima i zadrugama, OPG-ima i privatnim iznajmljivačima, a namijenjena su snaženju turističke ponude te zapošljavanju i stvaranju novih i kvalitetnih radnih mjesta u turizmu.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako ova Vlada sektoru turizma pridaje osobitu pozornost. 

- Turizam u programu Vlade definiran je kao jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva, koji ima veliki potencijal daljnjega razvoja i kojem moja Vlada pridaje osobitu pozornost- rekao je Plenković istaknuvši i brojke koje je Hrvatska ostvarila u 2016. godini.

- U 2016. imali smo 91 milijun noćenja, oko 16 milijuna turista i 9,5 milijardi kuna primitka. Udio turizma u BDP-u iznosi oko 18 posto. To dovoljno govori koliko je turizam važan za naše gospodarstvo i hrvatski nacionalni identitet- kazao je Plenković.

Najavio je i više od 800 milijuna eura planiranih investicija u turizam ove godine.

- To je 21 posto više nego prošle godine i to je odličan signal, a ove godine planira se otvaranje 40-ak novih ili obnovljenih hotela- istaknuo je Plenković.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako će najavljeni natječaji u turizmu omogućiti turističkim djelatnicima povećanje popunjenosti turističkih kapaciteta, međunarodnu prepoznatljivost naše zemlje, produženje sezone izgradnjom bazena i drugo. Kvalitetna gastronomija, vinarije, hosteli, cikloturizam, stjecanje novih znanja i kompetencija su samo neke od kategorija koje će se financirati kroz natječaje u turizmu. Jedan od glavnih ciljeva je ostvarenje cjelogodišnjeg turizma. 

- Cilj je produžiti sezonu na cijelu godinu i na kontinentu, a ne samo na moru. Na kontinentu idemo na razvoj cikloturizma i spajanje cikloturizma s lokalnim OPG- ovima- rekao je ministar Capelli. 

Istaknuo je kako je samo u prva dva mjeseca ove godine broj turista porastao za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

- Najvažnija tržišta bilježe i više od 30 posto snažnije rezervacije nego lani u ovo doba- rekao je Capelli. 

Programom "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva" želi se olakšati pristup tržištu rada dugotrajno nezaposlenim osobama, osobama s invaliditetom, mladima do 25 godina, starijima od 54 godine koji su dugo nezaposleni te stručnjacima u turističko- ugostiteljskom sektoru. 

Ministar Cappelli komentirao je i mogućnost zabrane rada nedjeljom.  

- Poslodavci će se dogovoriti sa sindikatima da imaju slobodan dan, makar i ponedjeljak, ovisno kako se dogovore. Sada kroz 12 mjeseci turističke sezone ima već takvih dogovora i to neće biti problem jer postoji raspodjela na zimske i ljetne mjesece i radnik može dobiti na desetke slobodnih nedjelja-  objasnio je Cappelli.

Na upit kako privući domaće turiste da ostanu u Hrvatskoj, ministar je rekao da će to učiniti Cro karticom. 

- Hrvate ćemo zadržati Cro karticom koja je u pripremi i startat će sljedeće godine. Dignut ćemo promet za 30 posto u zimskim mjesecima. S karticom možemo u restorane hotele, muzeje i tako ćemo dignuti promet tijekom svih12 mjeseci turizma- rekao je ministar Cappelli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a