Obavijesti

Promo sadržaj

U prvoj polovici 2020. godine gotovo 40 posto ukupnog broja prvih registracija su nova vozila

U prvoj polovici 2020. godine gotovo 40 posto ukupnog broja prvih registracija su nova vozila
1

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, u prvih šest mjeseci 2020. godine obavljeno je 65,459 prvih registracija, a u nešto manje od 40 posto riječ je o novim vozilima

Samo je u M1 kategoriji – motorna vozila za prijevoz putnika koja osim sjedišta vozača imaju još najviše osam mjesta – obavljeno 45,910 prvih registracija. Vidljivo je značajno smanjenje u odnosu na 2019. godinu kada je ukupno bilo 149,261 prvih registracija novih i rabljenih vozila M1 kategorije.

Također, 17,415 prvih registracija obavljeno je na novim vozilima M1 kategorije što je 27 posto od prvih registracija novih vozila navedene kategorije za cijelu 2019. godinu. Prosječna starost vozila M1 kategorije je 13,55 godina, dok je prosječna neispravnost 21,5 posto.

Podaci za prvu polovicu 2020. godine ukazali su da je za rabljena vozila prosječna starost 8,35 godina. Najveći trend neispravnosti u 2020. godini pokazala je N2 kategorija – motorna vozila za prijevoz tereta čija je najveća dopuštena masa između 3,5 i 12 tona – s čak 2,809 neispravnih od 8,772 pregledanih vozila.

Do srpnja 2020. godine nije pregledan niti jedan novi motocikl s dva kotača i bočnom prikolicom, niti laki četverocikl, dok je među 26 pregledanih mopeda s tri kotača pregledano samo jedno rabljeno vozilo. Zanimljivi su i podaci kako je među pregledanim lakim motornim vozilima na dva kotača čak 62 posto novih vozila, dok je među motornim vozilima za prijevoz tereta s dopuštenim teretom između 3,5 i 12 tona samo 18 posto novih vozila. Dosadašnji podaci o broju prvih registracija ukazuju na potencijalni pad u stopi obavljenih tehničkih pregleda i registracija u odnosu na prethodnu godinu.

Nažalost, prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj raste. Primjerice, prosječna starost vozila M1 kategorije u 2019. godini je bila 12,58 godina, a u prvih šest mjeseci ove godine je već 13,55 godina, što je očito danak drastičnom smanjenju prodaje novih vozila. Trenutno je prosječna starost cijelog voznog parka 15,12 godina u odnosu na cijelu 2019. godinu kada je bila 13,83 godine. Zaustavljanje i usporavanje gospodarskih aktivnosti zbog COVID-19 pandemije očito ima svoj učinak i na obnavljanje voznog parka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve