Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

U ranama, a bez njegovateljice: Tri tjedna sam živjela u agoniji

Margareta Gašić (37) iz Sesveta boluje od bulozne epidermolize. Sva je u ranama, no iz HZZO-a joj tjednima nisu slali njegovateljicu. Reagirali su tek na naš upit

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
28 komentara

Margareta Gašić (37) iz Sesveta boluje od bulozne epidermolize, teške bolesti kože zbog koje po cijelom tijelu ima rane. Njega u kući joj je nužna, no prije tri tjedna ostala je bez njegovateljice. HZZO joj do do četvrtka nije osigurao novu.

- Imam rane na 90 posto tijela i zbog bolesti mi se svakodnevno otvaraju nove. To zahtijeva svakodnevnu njegu i previjanje. Živim sama i nemam obitelj koja bi se pobrinula za mene. Bez njege su moje rane podložne teškim infekcijama, poput infekcije bakterijom MRSA ili pseudomonas, čime je moj život ugrožen – započinje svoju priču teško bolesna Margareta Gašić (37) iz Sesveta.

Ima pravo na njegu u kući preko HZZO-a koji plaća privatnim tvrtkama za te usluge. Međutim, njezinoj njegovateljici prije tri tjedna propala je tvrtka i Margareta je ostala bez tog životno važnog oblika pomoći. Odmah se javila HZZO-u obrazlažući svoje stanje i tražeći novu njegovateljicu.

- Do danas, a prošla su već tri tjedna, nisu mi se javili. Bojim se jer rane ne mogu sama previjati, a dolaskom toplijeg vremena rizik od infekcija je sve veći – objasnila je ona u ponedjeljak.

Obje šake su joj u zavojima, tri puta tjedno ide na hemodijalizu, a živi u kolicima jer su joj radi tumora amputirali lijevu nogu. Iz svojeg džepa plaća ženu koja joj pomaže u kućanskim poslovima, a živi skromno.

- Moja liječnica opće prakse zove ih svaki dan kako bi požurila proceduru, ali je potpuno ignoriraju. Ja sam sva u ranama i njegu trebam četiri puta na tjedan. Preostala tri dana u tjednu sam na hemodijalizi i tada nisam u stanju obavljati bilo što, a kamoli njegu. Inače, njega traje između dva i tri i pol sata, ovisno o mojem stanju - objašnjava ona.

O njoj smo pisali prošle godine kad je izgubila jedinog prijatelja, papigu Marka koji joj je, osim druženja, služio i u terapijske svrhe. Odletio je iz stana. Unatoč potrazi nije ga pronašla, pa su joj čitatelji pomogli prikupiti novac za novog ljubimca. Papigica Njofrica u njezin dom stigla je prije godinu dana i postale su prave prijateljice. Pomaže joj prebroditi teške trenutke. Margareta je odrasla u dječjoj Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri gdje su je roditelji ostavili jer se o njoj nisu mogli brinuti. U međuvremenu su oboje preminuli. Zbog bolesti je bila na više od 30 operacija. Zadnju je imala prije tri godine.

- Na lijevoj nozi mi se razvio zloćudni tumor i morali su mi je amputirati. Borim se s infekcijama, a uslijed svega toga otkazali su mi bubrezi pa idem na dijalizu. Svaki dan trpim neizdržive bolove - objasnila je.

Nakon našeg upita u HZZO-u su ipak ubrzali proceduru.

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) postigao je dogovor s Ustanovom za zdravstvenu njegu u kući PETRA koja će preuzeti brigu za gospođu M. G. te joj pružiti potrebnu zdravstvenu njegu u kući, o čemu je HZZO obavijestio gospođu i njezinu obitelj. Do problema je došlo jer je ugovorna zdravstvena ustanova za njegu u kući koja je ranije provodila zdravstvenu njegu za gospođu M. G. prestala s radom – napisali su u odgovoru.

- Došla je u četvrtak, ali vidjet ćemo kako će se suradnja nastaviti. Naime, oni ne rade vikendom kad mi treba njega, a ja sam na dijalizi petkom i ponedjeljkom - rekla nam je Margareta.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message