Obavijesti

News

Komentari 28

U ranama, a bez njegovateljice: Tri tjedna sam živjela u agoniji

U ranama, a  bez njegovateljice:  Tri tjedna sam živjela u agoniji
1

Margareta Gašić (37) iz Sesveta boluje od bulozne epidermolize. Sva je u ranama, no iz HZZO-a joj tjednima nisu slali njegovateljicu. Reagirali su tek na naš upit

VIDEO

Margareta Gašić (37) iz Sesveta boluje od bulozne epidermolize, teške bolesti kože zbog koje po cijelom tijelu ima rane. Njega u kući joj je nužna, no prije tri tjedna ostala je bez njegovateljice. HZZO joj do do četvrtka nije osigurao novu.

- Imam rane na 90 posto tijela i zbog bolesti mi se svakodnevno otvaraju nove. To zahtijeva svakodnevnu njegu i previjanje. Živim sama i nemam obitelj koja bi se pobrinula za mene. Bez njege su moje rane podložne teškim infekcijama, poput infekcije bakterijom MRSA ili pseudomonas, čime je moj život ugrožen – započinje svoju priču teško bolesna Margareta Gašić (37) iz Sesveta.

Ima pravo na njegu u kući preko HZZO-a koji plaća privatnim tvrtkama za te usluge. Međutim, njezinoj njegovateljici prije tri tjedna propala je tvrtka i Margareta je ostala bez tog životno važnog oblika pomoći. Odmah se javila HZZO-u obrazlažući svoje stanje i tražeći novu njegovateljicu.

- Do danas, a prošla su već tri tjedna, nisu mi se javili. Bojim se jer rane ne mogu sama previjati, a dolaskom toplijeg vremena rizik od infekcija je sve veći – objasnila je ona u ponedjeljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obje šake su joj u zavojima, tri puta tjedno ide na hemodijalizu, a živi u kolicima jer su joj radi tumora amputirali lijevu nogu. Iz svojeg džepa plaća ženu koja joj pomaže u kućanskim poslovima, a živi skromno.

- Moja liječnica opće prakse zove ih svaki dan kako bi požurila proceduru, ali je potpuno ignoriraju. Ja sam sva u ranama i njegu trebam četiri puta na tjedan. Preostala tri dana u tjednu sam na hemodijalizi i tada nisam u stanju obavljati bilo što, a kamoli njegu. Inače, njega traje između dva i tri i pol sata, ovisno o mojem stanju - objašnjava ona.

O njoj smo pisali prošle godine kad je izgubila jedinog prijatelja, papigu Marka koji joj je, osim druženja, služio i u terapijske svrhe. Odletio je iz stana. Unatoč potrazi nije ga pronašla, pa su joj čitatelji pomogli prikupiti novac za novog ljubimca. Papigica Njofrica u njezin dom stigla je prije godinu dana i postale su prave prijateljice. Pomaže joj prebroditi teške trenutke. Margareta je odrasla u dječjoj Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri gdje su je roditelji ostavili jer se o njoj nisu mogli brinuti. U međuvremenu su oboje preminuli. Zbog bolesti je bila na više od 30 operacija. Zadnju je imala prije tri godine.

- Na lijevoj nozi mi se razvio zloćudni tumor i morali su mi je amputirati. Borim se s infekcijama, a uslijed svega toga otkazali su mi bubrezi pa idem na dijalizu. Svaki dan trpim neizdržive bolove - objasnila je.

Nakon našeg upita u HZZO-u su ipak ubrzali proceduru.

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) postigao je dogovor s Ustanovom za zdravstvenu njegu u kući PETRA koja će preuzeti brigu za gospođu M. G. te joj pružiti potrebnu zdravstvenu njegu u kući, o čemu je HZZO obavijestio gospođu i njezinu obitelj. Do problema je došlo jer je ugovorna zdravstvena ustanova za njegu u kući koja je ranije provodila zdravstvenu njegu za gospođu M. G. prestala s radom – napisali su u odgovoru.

- Došla je u četvrtak, ali vidjet ćemo kako će se suradnja nastaviti. Naime, oni ne rade vikendom kad mi treba njega, a ja sam na dijalizi petkom i ponedjeljkom - rekla nam je Margareta.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje