Obavijesti

News

Komentari 11

U Rijeku stigao najnoviji uređaj za otkrivanje bolesti jetre - prvi takav u ovom dijelu Europe

U Rijeku stigao najnoviji uređaj za otkrivanje bolesti jetre - prvi takav u ovom dijelu Europe
4

Novi uređaj u riječkom KBC-u bit će od velike koristi i kod bolesnika oboljelih od hematoloških bolesti te onih s transplantiranom jetrom i bubregom

VIDEO

KBC Rijeka dobio je, kao prva ustanova u ovom dijelu Europe, na besplatno korištenje tijekom dvije godine najnoviji uređaj tranzijentne elastografije -  FibroScan. Vrijedan uređaj francuske tvrtke Echosens instaliran je na Zavodu za gastroenterologiju riječkog KBC-a zahvaljujući, prije svega, dosadašnjim rezultatima doc. dr. Ivane Mikolašević i njezinih suradnika koji su se od 2012. bavili stručnim i kliničkim radom i publicirali više od 75 radova u priznatim svjetskim časopisima.

- Rekla bih da je ova sjajan primjer kako nam zapravo i znanstveni rad može pomoći da dobijemo suvremenu opremu i tako poboljšamo skrb o bolesnicima - ističe Mikolašević naglašavajući sjajnu suradnju s kolegama drugih specijalnosti u KBC-u Rijeka, u KB-u Merkur, na riječkom Medicinskom fakultetu, kao i s kolegama iz obiteljske medicine te sjajnim medicinskim sestrama. 

Novi uređaj od velike je pomoći u dijagnostici NAFLD-a, odnosno nealkoholne masne bolesti jetre koja pogađa sve veći broj pacijenata i smatra se tihom epidemijom 21. stoljeća i rastućim javnozdravstvenim problemom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pomoću ove verzije aparata možemo brzo, bezbolno i točno odrediti stupanj steatoze (masti) i stupanj fibroze (ožiljaka) jetre. Ali i prepoznati i koji bolesnici imaju portalnu hipertenziju, odnosno koji imaju povišen tlak u krvnim žilama jetre. Tako možemo u ranoj fazi prepoznati razvoj komplikacija kronične bolesti jetre -objašnjava riječka znanstvenica koja je među ostalim i dobitnica nagrade za “Žene u znanosti“ pod pokroviteljstvom UNESCO-a i L'Oreala. 

I jetra će biti zahvalna - ove navike morate usvojiti ako želite zdravo tijelo i zdrav duh
I jetra će biti zahvalna - ove  navike morate usvojiti ako želite zdravo tijelo i zdrav duh

Trenutno, nažalost, ne postoji dovoljno učinkovita i sigurna terapija za liječenje ove bolesti jetre. Brojna su klinička istraživanja u tijeku i u završnim fazama te lijekove za ovu bolest jetre očekujemo za dvije do tri godine. Za sada je jedini način liječenja prevencija, rana detekcija, prepoznavanje komplikacija te liječenje komponenata metaboličkog sindroma - regulacija šećerne bolesti i krvnog tlaka, odnosno pravilna prehrana, tjelovježba te redukcija tjelesne težine. Novi uređaj u riječkom KBC-u bit će od velike koristi i kod bolesnika oboljelih od hematoloških bolesti te onih s transplantiranom jetrom i/ili bubregom. 

Što je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD)?

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) danas je najčešća kronična bolest jetre i najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima. Ova bolest pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica današnjeg načina života. Drugim riječima, NAFLD nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti - šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi. Oko 90 posto bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od komponenti metaboličkog sindroma. 

Prema dosadašnjim istraživanjima, 25 posto odrasle populacije i čak 10 posto djece ima NAFLD. Porast incidencije ove bolesti u pedijatrijskoj populaciji svakako je odraz nezdravog načina života, a posljedice sve češće pretilosti u dječjoj dobi bit će evidentne u ranoj odrasloj dobi. 

Prvi stadij NAFLD-a je nakupljanje masti u jetrenim stanicama bez drugih histoloških promjena. Sljedeći je stadij NASH, odnosno upala masno promijenjenih jetrenih stanica. U daljnjem tijeku dolazi do stvaranja fibroze jetre, odnosno zamjene normalnog parenhima jetre fibroznim (ožiljnim) tkivom. U konačnici ove promjene vode razvoju ciroze jetre i karcinoma jetre. Pretpostavlja se da će u idućim godinama, a zbog rastuće epidemije debljine i šećerne bolesti tipa 2, karcinom jetre i ciroza jetre kao posljedice NAFLD-a postati i vodećim indikacijama za liječenje transplantacijom jetre. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda