Obavijesti

News

Komentari 23

'U rješavanju komunističkih zločina previše je opstrukcije'

'U rješavanju komunističkih zločina previše je opstrukcije'
1

Ministar policije se požalio kako se često proziva policiju što više nije učinjeno, ali da zapravo DORH po novom Zakonu donosi odluku o progonu počinitelja

VIDEO

Ministar Tomislav Karamarko povodom Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima prisustvao je, uz povjesničara Ivu Banca, na javnoj tribini koju je organizirala dubrovačka Udruga Daksa u dvorani  samostana Sv. Klare u Dubrovniku. 

- Mi radimo na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina još od 2001. godine temeljem kaznenog zakona i odluke Vlade u kojoj se kaže da svi zločini moraju biti kažnjeni bez obzira tko su počinitelji i žrtve te kad su počinjeni pa se to se odnosi i na zločine počinjene neposredno nakon 2. svjetskog rata - kazao je, među ostalim, ministar Karamarko.

Na području Hrvatske do danas je evidentirano 731 lokacija od čega su 672 masovne grobnice. Pretpostavka je da u ovom dijelu u Hrvatskoj ima oko 90 tisuća žrtava. Najviše je pripadnika bivše vojske NDH-a, domobrana, njemačkih vojnika, civila među kojima su žene i djeca. Obavljene su 82 ekshumacije sa oko 1900 posmrtnih ostataka žrtava. Obavljeno je više od 1800 obavjesnih razgovora te podneseno 5 kaznenih prijava.   

Ministar Karamarko se požalio kako se često proziva policiju zbog neprocesuiranja komunističkih zločina pa je naglasio, među ostalim, da je Državno odvjetništvo to koje po novom Zakonu o kaznenom postupku donosi odluku o progonu počinitelja te da je previše opstrukcije u rješavanju i procesuiranju tih zločina..  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Požalio se kako se često proziva policiju što više nije učinjeno, ali da DORH po novom ZKP donosi odluku o progonu ili ne, a 'mi smo samo prva karika u lancu krim istraživanja'. Rekao je kako ima poteškoća i u vidu protoka vremena, nedostatka svjedoka, preminulih ili nedostupnih počinitelja, nepostojanje dokumentacije iz tog vremena jer je sustavno uništavana od tajnih službi bivše države. 

- Previše je opstukcije u rješavanju i procesuiranju komunističkih zločina, rekao je Karamrko. 

Prvi put su u utotak izloženi predmeti nađeni kod posmrtnih ostataka žrtava sa otočića Dakse iz 1944. godine otkriveni u jamama prilikom ekshumacije prije dvije godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a