Obavijesti

News

Komentari 58

Kajin o izborima za EP: Meni je svejedno kada će biti održani

Kajin o izborima za EP: Meni je svejedno kada će biti održani
6

Kajin je rekao da jedni polaze od toga da izbori za EP koštaju i pozivaju na to da budu održani isti dan kad i lokalni izbori. Drugi bi da izbori budu održani odvojeno

VIDEO

Saborski zastupnici nastavili su zasjedanje raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament. Zakon je nužan za raspisivanje i održavanje neposrednih izbora za hrvatske članove u Europskom parlamentu. 

Hrvatska do 1. srpnja treba imati 12 izabranih članova Europskog parlamenta, a predloženim izmjenama Zakona utvrđuju se pretpostavke za njihov izbor. 

Damir Kajin zaključio je kako postoje dvije škole što se tiče izbora za Europski parlament. Prva se, kaže, odnosi na one koji polaze od toga da izbori koštaju i pozivaju na to da budu održani isti dan kad i lokalni izbori. Druga škola polazi od toga da se europski izbori moraju zbog različitih razina održati odvojeno.

- I sad što je nama činiti? Prikloniti se toj odluci "struke" ili logici troškova. Što se mene tiče, meni je apsolutno svejedno - kaže Kajin te nastavlja kako će o svemu na kraju odlučiti predsjednik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Što god odluči istina će uvijek biti tu negdje na pola puta. Bit će onih koji će reći bolje je da uštedimo tih 60 milijuna kuna, ali bit će i onih koji će se prikloniti logici da demokracija svugdje, pa tako i u Hrvatskoj košta - smatra Kajin.

Izbori za sadašnji saziv Sabora održani su 7. lipnja 2009., a zastupnicima mandat istječe u lipnju 2014, Ipak, zakonskim izmjenama određeno je da mandat zastupnika iz Hrvatske počne teći onaj dan kad uđemo u EU. 

Pupovac: Jedemo Europu prije nego što smo je kušali

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da Hrvatska u Europi treba pronaći najbolje načine, mehanizme i politike, koji se mogu iskoristiti za dobrobit hrvatskih građana

- To nećemo moći ako nećemo biti dobro informirani o tome što se događa tamo. Jedan od načina kako možemo biti dobro informirani jeste naravno sudjelovanje naših parlamentaraca - kaže Pupovac.

Dotakao se i polemika vezanih uz datum održavanja izbora.

- Kako ćemo mi sami procjenjivati Europski parlament ili Europsko vijeće, ako ćemo Europi pristupati kao da smo je već potrošili prije nego što smo je probali, da smo je već pojeli prije nego smo je kušali? - pita se Pupovac te zaključuje da izgleda da ljudi odustaju od posla, koji ih je dosta koštao zadnjih 20 godina.

- Točno je da izbori koštaju i točno je da treba postaviti pitanje što je bolje, treba li taj novac uštedjeti ili ga rasporediti tako da se pokuša jačati svijest o europskim parlamentarnim izborima. Ono što je bitno je da se biračima omogući mogućnost pravoga izbora. Ako ih se optereti s pet, šest ili sedam glasačkih listića, to će nesumnjivo kod velikog dijela prosječnih birača, starijih posebno, stvoriti opterećenje za sam postupak izbora - smatra Pupovac.

Dujomir Marasović (HDZ) nadovezao se na Pupovca. Smatra da je Europa odustala od svojih principa.

- Sada znamo da je Slovenija nas ucijenila isplatom nekakvih deutsch maraka i to je postalo europski, tu je Europa pala - kaže Marasović.

"Druge zemlje bi ovo obavile prije godinu dana"

Andrej Plenković (HDZ) smatra da nije dobro da se na ovako važnoj temi radi pomalo brzopleto i s druge strane kasno.

- Ovu smo raspravu mogli voditi prije godinu dana bez ikakve dileme, a onda smo mogli sve ovo vrijeme koje nam sada djeluje pomalo knap iskoristiti za ono što rade druge zemlje. Druge zemlje koriste politiku komuniciranja i informiranja o EU da bi pripremili javnost za ono što europski izbori u biti jesu - kaže Plenković.

Mondekar: Nećemo licitirati

Daniel Mondekar rekao je kako će Klub SDP-a podržati zakon.

- Ovdje se radi prvenstveno o tehničkim promjenama. Zakon se u osnovi mijenja da omogućimo i predsjedniku RH da pravovremeno odradi, održi konzultacije sa svim akterima, da same izbore sazove i da se održe prije ulaska Hrvatske u EU - rekao je Mondekar.

Komentirao je i troškove o kojima se posljednjih dana mnogo govorilo.

- O datumima nećemo licitirati, jer je u zadnjih par dana u medijima bilo licitacije datumima, licitacije novcima, politizacije izlaznošću. Datum će dogovoriti politički akteri i predsjednik će, u konzultaciji s njima, sazvati ove izbore - rekao je.

HNS: Ovo su slatke brige

Nada Turina Đurić (HNS) kaže kako u Klubu HNS-a smatraju da su ovi izbori izazov za približavanje građanima ideje EU.

- Ovi izbori su po nama slatke brige, odnosno sve ovo što smo debatirali u zadnjih nekoliko tjedana, a uglavnom se odnosilo na tajming održavanja izbora. To su sve slatke brige, jer bi to trebalo biti jedan veliki festival, jedna velika radost da je evo Hrvatska došla do kraja, odnosno pred kraj mukotrpnog puta - rekla je.

Rekla je kako u HNS-u smatraju da bi ipak trebalo razmisliti da ti izbori, bez obzira na cijenu, budu odvojeni od drugih izbora zato što su nam prvi.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda