News

Komentari 0

U šest sati preletio 200 km: Svi koji polete se vraćaju, super je!

U šest sati preletio 200 km: Svi koji polete se vraćaju, super je!

Prije 21 dan oborio je državni rekord u glidingu, slobodnom letenju na krilu samo uz pomoć zračnih struja i vjetrova. U punih šest sati preletio je 209 kilometara, leteći od Ravne Gore

Kad letite na daljinu, gledate ptice, posebice jastreba, gdje je on i koliko brzo leti. Isto tako, i jastreb prati nas. Ako vidi da mi idemo brže od njega, što znači da je topla struja kod nas bolja, onda nam se pridružuje. I obrnuto, mi prilazimo njemu ako je brži. Kaže nam tako Damir Habek, 52-godišnji informatičar iz Ivanca nadomak Varaždinu, koji već 23 godine leti s pticama.

Prije 21 dan oborio je državni rekord u glidingu, slobodnom letenju na krilu samo uz pomoć zračnih struja i vjetrova. U punih šest sati preletio je 209 kilometara, leteći od Ravne Gore, kraj Trakošćana, pa do predgrađa Đakova. “Otisnuo“ se u 12.30 sati i u 18.30 sati spustio pred Đakovom, a letio je prosječnom brzinom od 36 km/h. To je njegov peti državni rekord u dužini leta.

- Letio sam na prosječnoj visini od 1300 metara, a uvjeti su bili sjajni. Kod nas je teško zbog vjetrova i klime pronaći uvjete za dulji prelet. Bitan je topli zrak radi uzgona koji zagrijavaju veće homogene cjeline. To su oranice, vinogradi... Asfalt zagrijava isto tako zrak, ali je on za nas nekoristan jer se rasprši u balonima - pojašnjava nam Habek.

Objašnjava nam kako su idealni uvjeti za gliding u proljeće, kad se temperatura tla počne dizati prema zraku. To su termički stupovi koji su dovoljno visoki i snažni da mogu podići letača u zrak. Uz opremu, koja podrazumijeva kompas i GPS, potrebno je mnogo treninga kako bi čovjek naučio po oblacima prepoznavati kakva je gdje temperatura. Posebice to iskustvo dolazi do izražaja kad nema oblaka. Vodi se račun o svakom detalju.

Kako kaže, uz razgovore s pticama, letači znaju da je “lift” dobar ako je miris s obližnjih farmi intenzivan na 2000 metara. Sve bolja oprema uključuje i sve naprednija krila pa se tako s najboljom Finesom, kako ih zovu, danas može na visini od 1000 metara preletjeti 10 kilometara. No to su samo orijentacijski podaci jer su treninzi najvažniji. Pravi je osjećaj onaj koji se dobije letenjem od najmanje 100 sati godišnje, i tako deset godina. I onda je sve moguće, pojašnjava naš sugovornik. Habek nastupa i za reprezentaciju Hrvatske te su tu nešto stroža pravila nego u rekreativnom letenju. Ima iskustvo tri europska i tri svjetska nastupa.

- Svi koji jednom polete uvijek se vraćaju jer je to jako zabavno. Leti se uz pomoć sila prirode. Nema motora, nema ničega što bi čovjeku pomoglo da se što dulje održi u zraku, i stoga je to sjajan osjećaj. Sam sa suncem, vjetrom i pogledom kakav u tišini imamo samo mi i ptice - zaključuje državni rekorder u letu na daljinu.

Najčitaniji članci