Obavijesti

News

Komentari 18

U Sibiru 187 požara: Vatra je došla do najhladnijeg grada na svijetu, otapa se i permafrost

U Sibiru 187 požara: Vatra je došla do najhladnijeg grada na svijetu, otapa se i permafrost
14

Kada tajge gore, kao što gore sada, permafrost koji se nalazi ispod tajgi se otapa puno brže nego prije i guste šume pretvara u neprohodne močvare

U Sibiru je od početka tjedna izbilo nevjerojatnih 187 požara, a najviše je ugrožena regija Jakutija, odnosno Saha, smještena na ruskom Dalekom Istoku, površinom velika kao četiri Teksasa. U glavnom gradu te pokrajine, Jakutsku, koji je inače zimi najhladniji grad na svijetu, dim je toliko gust da stanovnici konstantno ispiru oči i grla vodom.

POGLEDAJTE VIDEO Požari gutaju sibirske tajge

Pokretanje videa ...

Život na tom području uglavnom ovisi o tajgama, zimzelenim šumama, koje su za stanovništvo izvor mesa, drva, gljiva i ostalog, no kada tajge gore, kao što gore sada, permafrost koji se nalazi ispod tajgi se otapa puno brže nego prije i guste šume pretvara u neprohodne močvare.

Stručnjaci upozoravaju da unatoč tomu što su se požari događali i ranijih godina, ovaj put su daleko smrtonosniji i prije cijelom ekosistemu sibirskih tajgi. Navode da se ovi ekstremi klimatskih promjena mogu očekivati i u narednom periodu.

- Ako nemamo šume, nemamo ni život - rekla je jedna stanovnica Jakutska za New York Times.

Snimke NASA-e također su upozorile na abnormalno visoke temperature u regiji, koje su samo na tlu bile više za čak 15 stupnjeva Celzijusa nego inače.

Ekstremni požari u Sibiru spalili su zaleđeno tlo, te ukupno 1,5 milijuna hektara šume. Ovo je ujedno i period najveće suše na tom području u zadnjih 150 godina.