News

Komentari 5

'U Sjedinjenim Državama i dalje postoje rasni terorizam i nasilje koje podržava država'

'U Sjedinjenim Državama i dalje postoje rasni terorizam i nasilje koje podržava država'

Stručnjaci su pozvali američku vladu da poduzme „odlučne mjere radi suzbijanja sustavnog rasizma i rasnih predrasuda u pravosudnom sustavu”

Neovisni stručnjaci UN-a, koji ne govore u ime te organizacije, osudili su u petak što u Sjedinjenim Državama i dalje postoje „rasni terorizam” i „nasilje koje podržava država”.

Priopćenje desetak posebnih izvjestitelja i drugih neovisnih stručnjaka UN-a, članova raznih radnih skupina za ljudska prava, objavljeno je nakon nedavnog ubojstva Georgea Floyda u SAD-u.

Afroamerikanca Floyda (46) ubio je 25. svibnja u Minneapolisu bijeli policajac.

U tekstu se osuđuje „nedavni val ubojstava Afroamerikanaca”, „rasna kontrola” u javnim prostorima i „moderni linč”.

„Policija u SAD-u vuče podrijetlo od robovskih patrola”, koje su imale zadaću nadzirati i štititi imovinu robovlasnika, ističu stručnjaci.

„Očito je da u SAD-u to nasljeđe rasnog terorizma i dalje postoji u modernim policijskim snagama”, upozorili su.

Stručnjaci su pozvali američku vladu da poduzme „odlučne mjere radi suzbijanja sustavnog rasizma i rasnih predrasuda u pravosudnom sustavu”.

Američke vlasti pozvali su da provedu neovisne istrage i paze na to da policajci koji koriste prekomjernu silu za to i odgovaraju.

„Točno 99 godina nakon pokolja u Tulsi”, rasističkom pokolju 1921. u crnačkoj četvrti tog grada na jugu zemlje, „Afroamerikanci i dalje trpe rasni rasizam, nasilje koje podržava država, a organiziraju pojedinci”, istaknuli su.

Najčitaniji članci