News

Komentari 3

U Sloveniji 116 novih slučajeva, najviše još od polovice lipnja

U Sloveniji 116 novih slučajeva, najviše još od polovice lipnja

Trenutno je u Sloveniji 38,1 posto ukupne populacije zaštićeno punim dozama cjepiva, uz sve jaču kampanju za ubrzavanje cijepljenja

U Sloveniji u zadnja 24 sata nije bilo preminulih od posljedica Covida-19, ali je potvrđeno 116 novih zaraza koronavirusom, najviše do sada ovog ljeta u jednom danu.

Sa 1686 PCR testova povrđeno je 116 zaraza, odnosno 6,9 posto među testiranima, dok je prethodni dan bilo 99 novozaraženih uz udio pozitivnih nalaza 6,7 posto, objavila je vlada na Twitteru.

Riječ je o najvećem broju potvrđenih zaraza nakon 15. lipnja, kad ih je bilo 117. U odnosu na stanje od prije tjedan dana broj novozaraženih je više nego udvostručen, a udio pozitivnih testova također je skoro dvostruko veći jer je prošlog petka iznosio 3,5 posto.

Trenutno je u Sloveniji po procjenama aepidemiologa 970 aktivnih zaraza. Sedmodnevni prosjek dnevno otkrivenih zaraza povećan je na 78, a 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika na 46, prema podacima ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 30 covid-pacijenata, od čega njih 9 trebaju intenzivno liječenje.

Trenutno je u Sloveniji 38,1 posto ukupne populacije zaštićeno punim dozama cjepiva, uz sve jaču kampanju za ubrzavanje cijepljenja.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NSI) podsjetio je one koji još nisu cijepljeni da podaci o hospitaliziranima u Sloveniji govore da je među njima bilo više od 98 posto onih koji nisu dobili nijednu dozu cjepiva.

Ministar zdravstva Janez Poklukar, koji svaki dan obilazi općine i domove zdravlja, te poziva ljude da se cijepe u što većem broju, izjavio je da će oni koji se cijepe biti manje podložni restrikcijama na jesen, kad se očekuje novi val zbog zaraznije delta varijante virusa.

Upozorava i da je situacija u Europi "alarmantna" kad je riječ o rastu broja slučajeva i epidemiološkoj situaciji općenito.

Vlada stalno upozorava stanovništvo da je cjepiva dovoljno i da se vrste cjepiva mogu birati, pa nema razloga za čekanje niti za rezerve jer su cjepiva sigurna i štite pred bolešću, osobiti težim tijekom i hospitalizacijom.

Infektologinja Bojana Beović, bivša voditelljica vladina stručnog tima, izjavila je za medije da je u svijetu uvijek bilo "antivaksera", pa i u Sloveniji, ali da je čudi da postoji toliko ljudi koji vjeruju dezinformacijama i takvim kampanjama protiv cijepljenja.

Slovenska vlada objavila je da je u zemlji do sada potrošeno 1.583.012 doza cjepiva četiriju proizvođača, te da ih je od dosadašnjih nabava trenutno  ostaje 711.798 još neiskorištenih.