News

Komentari 6

U Sloveniji prvi slučaj Omikrona

U Sloveniji prvi slučaj Omikrona

Slovenija je danas uvrštena na popis zemalja u kojima je otkriven omikron, odnosno nova varijanta virusa, koja je vrlo raširena u nekim europskim zemljama, stoji u Tweetu

U Sloveniji su otkrili prvi slučaj zaraze omikron varijantom kornavirusa, a trend smirivanja epidemije se prošli tjedan usporio.

Da je sekvencioniranjem otkriven prvi zaraženi omikronom, varijantom virusa koja se brže širi i prisutna je već u dobrom dijelu država EU-a, potvrdio je u utorak premijer Janez Janša prilikom nastupa u parlamentu pred početak redovne sjednice, ne iznoseći pojedinosti,  a govoreći o djelovanju svoje vlade u vrijeme epidemije covida-19 i teškoćama s kojima se susretala tijekom svog mandata.

- Slovenija je danas uvrštena na popis zemalja u kojima je otkriven omikron, odnosno nova varijanta virusa, koja je vrlo raširena u nekim europskim zemljama - stoji u Tweetu.

Uskoro će se održati i konferencija za medije na kojoj će voditelj Instituta za mikrobiologiju i imunologiju i voditelj laboratorija za dijagnostiku virusnih zaraza Miroslav Petrovec otkriti više informacija, javlja 24ur.

U Sloveniji se nastavlja trend ublažavanja epidemiološkog stanja u četvrtom valu epidemije, no ministar zdravstva Janez Poklukar upozorava je da rezultati iz prošlog tjedna govore kako je da je taj trend nešto usporen, te zato  u kratkom vremenu ne treba očekivati popuštanje protuepidemijskih mjera.

U zadnja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1712 novozaraženih, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi, objavio je Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Po ocjeni te ustanove u Sloveniji je trenutno  21.362 aktivnih zaraza. Sedmodnevni prosjek infekcija u jednom danu iznosi 1352,  dok je 14-dnevna incidencija zaraza  na 100.000 stanovnika pala na 1013.

Epidemiološki podaci su u blagom silaznom trendu,  no bolnicama je još uvijek 817 pacijenata, pa se ocjenjuje da je zdravstveni sustav epidemijom još uvijek preopterećen.

Na intenzivnim je odjelima 235 pacijenata, znatno manje od vrha četvrtog vala kad ih je bilo 291. No,  za veće popuštanje mjera po uspostavljenoj ljestvici relaksacije mjera  taj broj treba spustiti na manje od sto, upozoravaju epidemiolozi.

Najčitaniji članci