News

Komentari 14

"U slučaju pat pozicije, koalicija SDP-a i HDZ-a ima smisla"

"U slučaju pat pozicije, koalicija SDP-a i HDZ-a ima smisla"

Raos kaže da je za Miroslava Škoru veliki problem da je nova, dosta heterogena opcija, koju treba okrupniti u jedan saborski klub, da mu se ne dogodi ono što se dogodilo Živom zidu i Mostu

U slučaju pat situacije, mudrije je ne ići na nove izbore, rekao je prof. dr. Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima i mogućnosti velike koalicije u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Raos je rekao da ćemo zasigurno imati desetak ili više stranaka u Saboru, pogotovo uzme li se u obzir da se radi mahom o koalicijskim listama.

- Moja pretpostavka je da ćemo tek taj ponedjeljak nakon izbora vidjeti što je sve na stolu, odnosno kako ući u neke postizborne pregovore, rekao je Raos.

Raos je rekao da smo s 2015. godinom počeli razdoblje neizvjesnog natjecanja u kojemu slabi uloga HDZ-a i SDP-a kao stožernih stranaka.

Istaknuo je da birači ne glasaju samo po programima, već i po privrženosti nekoj opciji, odnosno identifikaciji. Često glasuju kao njihove obitelji, okolina, ali i po interesima.

Naveo je kako istraživanja pokazuju da hrvatski birači definitivno vide korupciju kao problem, ali da ne kažnjavaju korupcionaše, pogotovo na lokalnoj razini, već rade razliku između svojih i njihovih.

- Oni koji su nam ideološki bliski, njima ćemo oprostiti neke stvari. To će se vidjeti i na ovim izborima, rekao je Raos.

Smatra da korona virus neće biti toliko u fokusu, ali ono što će slijediti, poput ekonomske krize, hoće.

Na pitanje hoće li zbog podjele desnice profitirati SDP odgovara - djelomično da. Kaže da je za Miroslava Škoru veliki problem da je nova, dosta heterogena opcija, koju treba okrupniti u jedan saborski klub, da mu se ne dogodi ono što se dogodilo Živom zidu i Mostu.

- To je realna mogućnost koja se može dogoditi nakon izbora, rekao je Raos.

Je li definitivno odbačena mogućnost velike koalicije HDZ-a i SDP-a? Raos kaže da ta tradicija dolazi iz Njemačke i Austrije, ali tamo sve stranke ulaze u parlament da bi sudjelovale u vlasti i imperativ je javnosti da se od vlasti ne smije bježati. 

U našem slučaju, međutim, vuče paralelu s Italijom, koja ima kratkotrajnije velike koalicije. Ako bude pat situacija, kaže, mudrije je ne ići na ove izbore koji će samo dodatno provocirati frustraciju birača koji bi mogli dodatno apstinirati i ne bi došlo do velikog pomaka.

- Tu ona velika koalicija ima smisla, ali kao privremeno rješenje gdje se onda dogovorite oko samo vrlo uskog programa na godinu dana, i kažete - riješit ćemo to, to i to, rekao je Raos. Takva vlada, dodaje, mora biti tehnokratska, nestranačka.

Prava velika koalicija podrazumijevala bi pak pola HDZ-ovih, pola SDP-ovih ministara i da netko iz te opcije bude premijer. Raos kaže da je vjerojatnija situacija koja bi više podsjećala na vladu Tihomira Oreškovića, koja je imala problem što je on "kao" bio neovisan, ali mu zapravo nisu dali slobodne ruke.

Raos je također naglasio da nova vlada mora imati jasan legitimitet jer su pred njom veliki izazovi, a ako visi o koncu tanke većine u Saboru, a i još je poduprijeta jako malim brojem birača zbog male izlaznosti, bit će jako teško provoditi bolne rezove i velike reforme.

Najčitaniji članci