Obavijesti

News

Komentari 6

U splitskom naselju Novo Sitno dvjestotinjak volontera zasadilo nova stabla

U splitskom naselju Novo Sitno dvjestotinjak volontera zasadilo nova stabla

Od 2018. godine, kada su počele akcije Boranke, sudjelovalo oko 7600 volontera čime je postala najveća volonterska akcija pošumljavanja

VIDEO

Jubilarna, 25. po redu akcija pošumljavanja požarišta u popularnoj kampanji Boranka, održana je ove subote u splitskom naselju Donje Sitno​, a zasađeno je nekoliko tisuća novih stabala, priopćeno je iz Saveza izviđača Hrvatske.

​Dvjestotinjak volontera cijelo je prijepodne marljivo sadilo nova stabla na požarištu iznad Crkve Presvetog Trojstva gdje je šumsko područje poharao katastrofalan požar 2017. godine u kojemu je izgorjelo više od ​četiri tisuće hektara šume u okolici Splita.

Ovu subotu glavninu od čak 200 volontera činili su splitski izviđači iz Skautskog kluba Marjan i Odreda izviđača pomoraca Spinut te učenici Prirodoslovne škole Split i 5. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita, a pridružili su im se i drugi građani. Zajedno su posadili nekoliko tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu, a sukladno uputama struke, sadile su se isključivo autohtone vrste i to hrast crnika (česmina), pinjol (pinija) i crni bor.

​"​Sudjelujem na Boranki još od samog početka, od 2018., a i dalje se rado odazivam. Kao izviđaču, priroda mi je veliki dio života i ne vidim bolji način kako joj vratiti za sve što nam pruža nego kroz ovu hvalevrijednu akciju. Posebno me veseli svaki put vidjeti nova lica, a naročito učenike kojima je kroz Boranku pružena izvanredna prilika za uključiti se u pomoć lokalnoj zajednici i prirodi​", rekla je Marija Jukić, izviđačica iz Odreda izviđača pomoraca Spinut.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor​ glavni su organizatori kampanje Boranka. Do sada je u akcijama Boranke sudjelovalo oko 7600 volontera čime je postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe​, stoji u priopćenju​.

Organizatori su svim volonterima osigurali besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitnu opremu, alat za sadnju, vodu za piće, sendviče i voće. Akcije pošumljavanja požarišta održavaju se svake subote na širem području grada Splita, zaključno sa subotom 16. listopada 2021. Iduću subotu nastavlja se pošumljavanje požarišta u Donjem Sitnom.

​​U organizaciji Boranke izviđačima i drugim volonterima uvelike pomažu Hrvatske šume koje osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja, naveli su iz Saveza izviđača Hrvatske.

Šume pomažu u smanjenju količine stakleničkog plina. Cilj cijele akcije je posaditi dovoljno stabala koja će upiti CO2 iz atmosfere.

'Karbonski otisak' u atmosferi je posljedica naših svakodnevnih radnji. Automobili, brodovi, avioni, tvornice… Sve to proizvodi stakleničke plinove koji utječu na zagrijavanje Zemlje i klimatske promjene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.