News

Komentari 12

U Srbiji preporučili i treću dozu cjepiva protiv korona virusa

U Srbiji preporučili i treću dozu cjepiva protiv korona virusa

Nacionalno tijelo za borbu protiv širenja zaraze ocijenilo je da dosadašnja kampanja imunizacije nije dovoljna za kolektivni imunitet jer je prvom dozom cijepljeno manje od polovice odrasle populacije

Srbija je u srijedu službeno preporučila treću dozu cjepiva protiv covida-19, a nacionalno tijelo za borbu protiv širenja zaraze ocijenilo je da dosadašnja kampanja imunizacije nije dovoljna za kolektivni imunitet jer je prvom dozom cijepljeno manje od polovice odrasle populacije.

Članica Kriznog stožera srbijanske vlade dr. Darija Kisić Tepavčević priopćila je poslije današnje sjednice da je prvu dozu cjepiva primilo 2.684.000 građana ili 49,7 posto, a potpuno je cijepljeno 47,6 posto građana što "još nije dovoljno" da bi se spriječilo širenje bolesti.

- Cijepite se - apelirala je Kisić Tepavčević, inače ministrica rada i socijalne skrbi u srbijanskoj vladi.

- Da bismo dočekali jesen što jači, sada se trebamo cijepiti - poručila je.

Stajalište Kriznog stožera i preporuka Koordinacijskog tijela za imunizaciju je da postoji potreba i za trećom dozom, rekla je.

U prvoj skupini koja bi je trebala primiti su osobe s narušenim imunitetom ili imunološkim deficitom prouzročenim raznim kroničnim oboljenjima, rekla je te dodala da su tu i osobe s umanjenim trajanjem imunog odgovora poslije cijepljenja i pacijenti s transplantiranim organima ili osobe na hemodijalizi.

Srbijanske zdravstvene vlasti prijavile su u srijedu 332 novih zaraženih od ukupno 9.709 testiranih, a između presjeka u utorak i srijedu nije bilo umrlih.

Trenuačno je na bolničkom liječenju 357 pacijenata, od kojih 11 na respiratorima u Srbiji koja je od početka pandemije 6. ožujka potvrdila 720.975 oboljelih, službeno je prijavljeno 7.108 smrtnih slučajeva, a stopa smrtnosti je 0,99 posto.