Obavijesti

News

Komentari 10

U Srebrenici se očekuje pokop još stotinu žrtava genocida

U Srebrenici se  očekuje pokop još stotinu žrtava genocida
1

Ravnatelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) Amor Mašović najavio je kako bi 11. srpnja u Srebrenici mogli biti pokopani posmrtni ostaci oko stotinu žrtava genocida iz 1995. godine

VIDEO

Amor  Mašović je za sarajevski Dnevni Avaz rekao kako je za sada sigurno da će tijekom komemoracije biti pokopani posmrtni ostaci četiri žrtve čiji je identitet potvrđen, no INO predlaže da se pokopaju i posmrtni ostaci 82 žrtve čiji se identitet ne zna, a sva nastojanja da ih se identificira proteklih godina ostala su bez rezultata.

"Na žalost za 82 žrtve strašne tragedije je nemoguće utvrditi ime i prezime i uz to nemaju srodnike od kojih bi se mogla uzeti krv za analizu. Vjerujem da se ove godine 11. srpnja u Potočarima ipak može sahraniti više od stotinu posmrtnih ostataka žrtava srebreničke tragedije,“ kazao je Mašović.

U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, kojega su u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, ubijeno je više od osam tisuća osoba.

FILE PHOTO: Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic

Njihova tijela naknadno su pronađena u masovnim grobnicama, od kojih su neke prekapane kao dio nastojanja vlasti Republike Srpske da prikriju dokaze o najgorem ratnom zločinu počinjenom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

'Krv je tekla ulicama, a leševi plivali Drinom. Ubijali su sve...'
'Krv je tekla ulicama, a leševi plivali Drinom. Ubijali su sve...'

Istražitelji su u tzv. sekundarnim masovnim grobnicama uglavnom nalazili tek dijelove tijela raskomadane teškim građevinskim strojevima kojima su posmrtni ostaci žrtava prebacivani na različite lokacije.

U Potočarima dosad pokopano 6634 žrtve genocida

Dokumentirani su slučajevi u kojima su posmrtni ostaci iste osobe nađeni u tri i više grobnica.

Identifikacija posmrtnih ostataka obavljena je usporedbom uzoraka DNK uzetih iz pronađenih kostiju i onih dobivenih iz krvi preživjelih srodnika žrtava.

Ravnatelj INO Mašović se nada kako će jednom biti moguće utvrditi i tko su 82 žrtve čija su tijela do sada čuvana u mrtvačnicama, jer će se potraga za eventualnim srodnicima nastaviti.

FILE PHOTO: An aerial view of the Memorial Center in Potocari near Srebrenica

Analizom uzoraka DNK do sada je identificirano gotovo sedam tisuća žrtava srebreničog genocida, a za preostalima se i dalje traga.

U memorijalnom centru u Potočarima, otkako je on formiran prije dvadeset godina, pokopane su 6634 žrtve genocida. Još 225 žrtava je po želji njihovih obitelji pokopano na drugim grobljima.

Na obljetnicu ove godine dolazi i glavni tajnik UN-a

Obilježavanju četvrt stoljeća srebreničog genocida i komemoraciji žrtvama ove će godine u Srebrenici nazočiti i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

'Zločini u Srebrenici su najgora zvjerstva u ljudskoj povijesti...'
'Zločini u Srebrenici su najgora zvjerstva u ljudskoj povijesti...'

"Da, ići ću tamo. Mislim da je značajno otići kako bi se upozorilo da se Srebrenica nikada ne ponovi", kazao je Guterres ranije ovog tjedna na konfereniji za medije u New Yorku.

Pritom je izrazio zabrinutost zbog ukupnog stanja u BiH istaknuvši kako se mora više učiniti da bi se riješio problem lošeg funkcioniranja te države.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa