Obavijesti

News

Komentari 14

U subotu kreće prva Povorka ponosa u Sjevernoj Makedoniji

Sjeverna Makedonija ugostit će u subotu svoj prvi Gay Pride, svojevrsni test poštivanja ljudskih prava u zemlji koja teži postati članica Europske unije, piše u petak Reuters.

VIDEO

Sjeverna Makedonija je jedna od nekolicine zemalja u regiji u kojoj se do sada nikada nije održala Povorka ponosa, ali u subotu će homoseksualci, lezbijke i ostali pripadnici LGBT zajednice izaći na ulice glavnog grada kako bi ukazali na diskriminaciju i govor mržnje kojima su izloženi.

- Diskriminacija je prisutna na ulici (...) Doživljavam fizičke prijetnje, to je svakodnevnica, kazala je 30-godišnja Kristina Mitrovska šetajući Skopljem s 21-godišnjom partnericom Irinom Gesovskom.

- Sve ovisi na koga nabasaš, dodala je Gesovska.

Homoseksualac Bobi, koji nije želio dati svoje pravo ime, kazao je da se iz malog mjesta morao preseliti u Skoplje kako bi pobjegao od stalnog zlostavljanja.

Antonio Mihajlov iz udruge za ljudska prava Subverzivna fronta kazao je da se situacija s LGBT zajednicom u Sjevernoj Makedoniji popravila od dolaska na vlast 2017. proeuropskih socijaldemokrata i njihovih albanskih koalicijskih partnera, ali da se još dosta toga mora učiniti.

Prema njegovim riječima, pripadnici LGBT zajednice posebice su suočeni s diskriminacijom na području obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Sjeverna Makedonija, koja se nada da će dobiti datum početka pristupnih pregovora s EU-om, mora poboljšati stanje ljudskih i manjinskih prava u zemlji.

(mz)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca