Obavijesti

News

Komentari 8

U Sydneyju porast zaraženih delta sojem unatoč karanteni

U Sydneyju porast zaraženih delta sojem unatoč karanteni

Mjere zatvaranja za pet milijuna stanovnika Sydneya, uključujući zatvaranje škola i naredbe za boravak kod kuće, potaknule su zabrinutost zbog usporavanja gospodarstva

VIDEO

Izgledi za produljenu karantenu u Sydneyu naziru se u ponedjeljak, jer su australski zdravstveni dužnosnici izvijestili o još jednom rekordnom dnevnom porastu slučajeva covida-19 u ovoj godini, potaknutom vrlo zaraznom delta varijantom virusa.

Država Novi Južni Wales izvijestila je o 112 novih lokalnih slučajeva covida-19, gotovo svi u Sydneyu, unatoč tome što je najveći grad u zemlji ušao u treći tjedan karantene.

Državna premijerka Gladys Berejiklian rekla je da će napredak tog broja sljedećih dana odrediti hoće li se karantena Sydneya, koja treba završiti u petak, produljiti.

"Zaista je na nama. Savjeti zdravstvenih stručnjaka temeljit će se na tome kako ti brojevi izgledaju. Ne mogu biti jasnija od toga.", rekla je Berejiklian tijekom svog dnevnog televizijskog brifinga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona je pojasnila da su većina slučajeva u ponedjeljak članovi obitelji ili bliski prijatelji već zaraženih osoba i zamolila je stanovnike da se pridržavaju pravila o zatvaranju koja su pooštrena tijekom vikenda.

Sydney ostaje još tjedan dana u blokadi zbog širenja delta soja
Sydney ostaje još tjedan dana u blokadi zbog širenja delta soja

Zaraženih je blizu 700, manje od mjesec dana otkako je prvi slučaj otkriven sredinom lipnja. Šezdeset i troje ljudi je u bolnici, a 18 je na intenzivnoj njezi, rekli su dužnosnici, dok je žena u 90-ima ove godine prvi smrtni slučaj od covida-19 u zemlji.

Mjere zatvaranja za pet milijuna stanovnika Sydneya, uključujući zatvaranje škola i naredbe za boravak kod kuće, potaknule su zabrinutost zbog usporavanja gospodarstva, koje se u prvom tromjesečju vratilo na razinu prije pandemije.

Australija je prije toga uspješno suzbila razbuktavanje covida-19 putem brzih zatvaranja, promptnog traženja kontakata i strogih pravila socijalnog distanciranja.

S ukupno oko 31.200 slučajeva i 911 smrtnih slučajeva od početka pandemije, zemlja je prošla bolje od mnogih drugih razvijenih ekonomija.

Zbog porasta broja zaraženih u Sydneyu pod povećalom je tromi australski program cijepljenja. Potpuno cijepljeno je samo oko 11 posto odrasle populacije Australije od nešto više od 20,5 milijuna stanovnika.

Kritičari su ukazali na zbunjujuće savjete javnosti, kao i na nedostatak cjepiva.

Službene savezne zdravstvene smjernice preporučuju da lokalno proizvedeno cjepivo AstraZenece bude ograničeno na osobe starije od 60 godina zbog zabrinutosti za stvaranje krvnih ugrušaka, dok je uvezeno cjepivo Pfizer trenutno ograničeno na osobe mlađe od 60 godina.

Međutim, dužnosnici Novog Južnog Walesa u ponedjeljak su rekli da će državni centri za cijepljenje i ljekarne biti ovlašteni davati cjepivo AstraZeneca svima starijima od 40 godina.

Dužnosnici te države također su preporučili skraćivanje intervala između doza cijepljenja protiv AstraZenece s preporučenih 12 tjedana.

Svaki drugi Australac u izolaciji: Zbog širenja virusa uveli strože mjere karantene i ograničenja
Svaki drugi Australac u izolaciji: Zbog širenja virusa uveli strože mjere karantene i ograničenja

Šef radne skupine za cijepljenje protiv covida-19 John Frewen u ponedjeljak je branio nedavno objavljenu reklamu na kojoj se vidi intubirana žena mladenačkog izgleda u bolničkom krevetu te je pozvao ljude da se cijepe.

"Trenutno su uvjeti u Sydneyu takvi da je reklama potrebna", rekao je Frewen te dodao kako ona nije olako puštena u javnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a