Obavijesti

News

Komentari 48

U utrci za Pantovčak Milan Bandić ide na sve ili ništa!

U utrci za Pantovčak Milan Bandić ide na sve ili ništa!
1

RADIT ĆE KO KONJ: Bandić, pun obećanja, djeci će dijeliti lopte, a građanima jabuke. SDP je zbog njega u problemima. Konkurenti ga se ne boje

VIDEO

Oko 200 fanatičnih obožavatelja, devet mladih hostesa, legija stručnjaka za odnose s javnošću i najbliži suradnici već u šest sati čekali su Milana Bandića (54) na vrhu Medvednice. On je, prema najavi, do Sljemena dopješačio unatoč kiši, poledici i ružnu vremenu. Ušavši u salu, počeli su odjekivati euforični uzvici: “Milane, Milane!” i “Predsjednik!”. Duško Ljuština, Ivica Pančić i Zvonimir Šostar bili su “odbor za doček”. Slobodan Ljubičić Kikaš nije se pojavio iako će navodno biti važan član stožera, čija će zvijezda u idućih 35 dana obići cijelu Hrvatsku i darovati građanima jabuke, djeci nogometne lopte, a svima vjeru u bolju budućnost.
- Ja sam samo običan čovjek, lišen stranačkih okova, slobodan poput ptice Feniks - tu je govor prekinut gromoglasnim ovacijama, a Milan Bandić je uzeo kratku stanku.
- Ovdje se kandidiram za predsjednika Republike! Vrijeme je da se probudi cijela Hrvatska, da stvorimo društvo jednakosti i pravde u kojemu će svatko imati šanse za uspjeh. Bandić je potom izložio kratku kronologiju svog političkog života. Od 1991. do 1995. posvetio se, kaže, obrani Hrvatske. Od 1995. do 2000. godine bio je, uz Zdravka Tomca, prvi čovjek skupine koja je trebala pokazati da Zagreb ima alternativu. Sve iduće godine, nastavio je samohvalom, posvetio je gradnji Zagreba, kojega ostavlja kao čovjek koji je u metropoli napravio najviše nakon Većeslava Holjevca, gradonačelnika koji je Zagreb “prebacio” preko Save.
- Ja deset godina nosim teret druge najvažnije državničke funkcije u zemlji - nastavio je Bandić uzvraćajući time svima koji ga napadaju zbog nedoraslosti izazovu predsjednikovanja.
Milan Bandić je tada rastumačio zašto se kandidirao za predsjednika. Odgovor je tipično populistički, bandićevski:
- Zato što sam bolji kandidat i zato što ću pobijediti!  Bandić je sva relevantna istražna tijela pozvao da, ako imaju, iznesu bilo kakve argumente ili dokaze protiv njega, a protukandidate da zajedno, na Jelačić placu, pokažu imovinske kartice. Svoje afere, pijanstvo, bijeg od policije, agresivan odnos prema Vlasti Pavić, bespravno sagrađenu vikendicu, lažnu rastavu braka, navodno zbog stjecanja stana, nije spominjao. Više je puta rekao kako ga SDP ne može izbaciti jer on živi socijaldemokraciju. Bandić je izložio i ideološke izvore vlastitog programa. Rekao je da nadahnuće crpi iz nauka Ante Starčevića, Stjepana Radića, hrvatskog antifašizma i Domovinskog rata.
- Bandić je tipičan tranzicijski igrač. On se ponaša kao da nemamo iza sebe 20 godina političkog pluralizma. On je antipluralist, on ne podnosi artikulaciju racionalnih političkih opcija, nego ih nadomješta istim tipom iracionalnog populizma na kojemu je jahao Tuđman dvadeset godina prije. On pokušava zauzeti cijelu političku arenu i ta će mu strategija, prema svemu sudeći, osigurati drugi krug - kaže politolog Davor Gjenero.
Milan Bandić zalaže se za “integralizam” - on želi, kako je rekao, nakon “oca nacije”, koji je bio prirodan u vrijeme rata, potom “građanina-predsjednika”, koji je bio jednako logičan nakon Tuđmana, da sad dobijemo “hrvatskog predsjednika”. On će se zalagati za zajedništvo svih ljudi u Hrvatskoj. Bandić tvrdi da je okrenut budućnosti, a ne prošlosti. U regiji želi izgraditi uzorne odnose sa susjedima. Oni su već sada dobri sa svima, a sa Srbijom će biti uspostavljeni s vremenom. Bandić se zalaže za oprost, ali ne i zaborav. No njegova je ključna preokupacija i dalje rad. - Ja želim uzorati Hrvatsku - rekao je Bandić i poentirao u svom stilu: - Ja mogu i s Crkvom i s braniteljima, i s ljevicom, i s desnicom, i s centrom - a s kim bih trebao, sa Suncem i Mjesecom?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...