Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

U Vijeću sigurnosti traje bitka za priznanje Kosova

Sedam zemalja Zapada, zajedno s Hrvatskom, smatra da je proglašenje neovisnosti Kosova zaključenje procesa rješavanja statusa te zemlje

unifemusa.org
Foto: unifemusa.org
1 komentara

Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju je potvrdilo podijeljenost u pogledu Kosova: sedam zemalja Zapada, uključujući Hrvatsku, u zajedničkoj je izjavi ocijenilo da je proglašenje neovisnosti Kosova "zaključenje procesa" rješavanja statusa i najavilo da EU preuzima daljnju odgovornost. Sedam zemalja također je pozvalo da se "sve strane suzdrže od provokativnih riječi i akcija" te je istaknulo da nasilje neće tolerirati.
- 'Status quo' je neodrživ i koordinirani i stabilni proces, s međunarodnom podrškom bolji je od produljene nestabilnosti - kažu zajedničkoj izjavi Belgija, Francuska, Italija, V. Britanija, Hrvatska, SAD i Njemačka, koja jedina nije članica Vijeća.
U izjavi se najavljuje da će ministri vanjskih poslova članica EU u ponedjeljak u Bruxellesu odlučiti kako će reagirati na proglašenje neovisnosti Kosova. Od prije se očekuje da će SAD priznati Kosovo, kao i većina članica EU. Američki predstavnik pri UN-u Alejandro Wolff izjavio je da je deklaracija o neovisnosti Kosova "logična i u skladu s rezolucijom 1244". Na pitanje kad će SAD priznati Kosovo, odgovorio je da se SAD konzultira s partnerima te da će o tome odlučiti u 'prikladnom' trenutku.
- Sve članice su zabrinute za stabilnost u regiji i spominju kako su sve strane rekle da neće koristiti silu i da će razvijati multietničko društvo - rekao je predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, panamski veleposlanik Ricardo Alberto Arias. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin naglasio je da Rusija ostaje pri stavu da međunarodna zajednica treba zanemariti proglašenje neovisnosti, a da ga UNMIK treba poništiti. U međuvremenu je Kina, koja u Vijeću sigurnosti UN-a tradicionalno ostaje neutralna u europskim pitanjima, objavila da je "duboko zabrinuta" zbog proglašenja neovisnosti Kosova i podržala nastavak pregovora.
Rusija je također u ponedjeljak pozvala glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da jasnije definira svoje stajalište glede jednostranog proglašenje neovisnosti Kosova. Prema diplomatskim izvorima u UN-u, Rusija je nezadovoljna zbog neutralnog stajališta glavnog tajnika oko Kosova te smatra da bi glavni tajnik UN-a trebao braniti Povelju UN-a koja jamči državama teritorijalni integritet.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message