Obavijesti

News

Komentari 220

Prodaje se hotel sa stanarima: 'Da bar Luka Modrić kupi ovo'

Prodaje se hotel sa stanarima: 'Da bar Luka Modrić kupi ovo'
7

Radomir je umirovljeni branitelj. Rodio se u Njemačkoj i nakon školovanja odlazi na brod. Početkom rata dolazi u Hrvatsku u kojoj nikad nije živio, oblači uniformu i uzima pušku. Već 15 godina živi u napuštenom hotelu Iž

VIDEO

Obitelj Ukalović došla je u zadarski hotel Iž na nekoliko mjeseci, a ostala ondje petnaest godina. Tad ih je bilo troje - Radomir (50), Marija (45) i stariji sin (20), tad petogodišnjak.

Ministarstvo državne imovine prije nekoliko dana objavilo je prodaju hotela po početnoj cijeni od 6,6 milijuna kuna. 

- U nekretnini se nalazi bespravni korisnik s obitelji, protiv kojeg se kod Općinskog suda u Zadru vodi sudski postupak radi ispražnjenja apartmana 118 u zgradi Hotela Iž, a postupak nije pravomoćno okončan - navodi se u javnom pozivu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukalovići su posljednji stanovnici hotela. Radomir je umirovljeni branitelj, a rodio se u Njemačkoj i nakon školovanja odlazi na brod. Početkom rata dolazi u Hrvatsku u kojoj nikad nije živio, oblači uniformu i uzima pušku. U ratu je bio do zadnjeg dana, a nakon toga ostaje u vojsci.

Žive u 12 kvadrata 

Kad se Marija razboljela, otišao je u mirovinu. Hotel Iž u ratu je postao drugi dom za stotine izbjeglica, a kasnije i za obitelji branitelja koje nisu imale smještaj. Ukalovići su živjeli u kući rođaka iz Australije, a kad se on vratio, nisu imali gdje. Zatražili su pomoć od Ministarstva branitelja, a od tamo su im dali privremeno rješenje - 12 kvadrata u hotelu Iž. Kad su tek došli, u hotelu je bilo puno ljudi, a danas su sami, kažu, kao psi. Tu im se rodio i drugi sin.

- Prohodao je ovdje, ali nije mogao napraviti više od tri koraka, nije više bilo mjesta - kaže Marija. Pomalo su se izbjeglice vraćale svojim kućama, branitelji su dobivali stanove, a Ukalovići samo obećanja.

- Radije bismo da su nas pustili, ali stalno nam je netko nešto obećavao. Pa se ponadaš i padneš na dno. Pa opet ispočetka. Ovim su nam nakratko napravili uslugu, ali trajno su nas uništili - kaže Marija.

Jedna od soba, treća po redu niz hodnik, ona je u kojoj je u ratu živjela obitelj Luke Modrića. Na podu se danas nalaze dvije nogometne lopte i golmanske rukavice. Te stvari pripadaju sinovima Marije i Radomira kojima je nogomet omiljena stvar i ono što ih čini sretnim. Na vrata sobe su zalijepili i Modrićevu fotografiju.

Nada se da će ga kupiti Modrić 

- Nadam se da će Luka kupiti ovaj hotel. To bi po meni bilo najbolje. Da ga obnovi, uredi i nazove svojim imenom. I da nikakve loše ljude u njega ne pušta - kaže Marija. Njezin suprug Radomir po cijeli dan nešto radi, muči se i trudi kako mu obitelj ne bi patila više nego što i ovako pati. Kao branitelju, najteže mu je ovo doba godine kad se slavi dan pobjede. Sjeti se Oluje u kojoj je sudjelovao. Prije tri godine, nekoliko dana prije same proslave Oluje, dobili su iznenađenje.

U hotelu je isključena najprije struja, a zatim i voda. Tri godine žive bez osnovnih uvjeta. Ostatak hotela je u raspadu. Trava raste iz zidova, svaka jaka kiša dodatno ošteti krov, a nekadašnja recepcija mjesto je koje podsjeća na horor film. Nažalost, vrijeme je pojelo sve što je u njemu valjalo.

Sudac Općinskog suda u Zadru Marko Baraka presudio je lani kako branitelj koji sa svojom obitelji živi u hotelu Iž, u njemu je ostvario svoj dom i po Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ima pravo u njemu boraviti, a država ga, prema tužbi koju je podnijela pred Općinskim sudom u Zadru, nema pravo izbaciti.

Sudac smatra da “njegovo iseljenje nije nužno ni legitimno jer Radomir u svojem vlasništvu nema nijednu drugu nekretninu niti može osigurati drugi smještaj”. Postupak na Općinskom sudu u Zadru 2011. godine pokrenuo je MORH te su od Ukalovića zatražili da napusti apartman u hotelu Iž.

- Želimo krov nad glavom. Bilo kakav, samo da idemo odavde - kaže Radomir.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina