Obavijesti

News

Komentari 40

U Zagreb dolaze nove kante: Odvajaj otpad i smanji račune

Svaka obiteljska kuća u konačnici će imati kantu za miješani, komunalni otpad, volumena koju sama izabere, a riječ je o 80 ili 120 litara, zatim spremnik za papir te komposter za biootpad...

VIDEO

Pretrpani “zeleni otoci” i otpad pored spremnika umjesto u njima slike su u Zagrebu koje bi uskoro trebale postati prošlost. Početkom svibnja Grad Zagreb kreće u podjelu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a stižu i novi kamioni, koji bi trebali povećati učestalost odvoza.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:57

U svibnju počinje podjela 118.000 novih posuda za biootpad i 43.000 posuda za papir nakon što su one napokon kupljene. Ispred stambenih zgrada postavit će 5000 velikih spremnika za biootpad i 5000 spremnika za papir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U studenom nova naplata

Sve posude i spremnici za odvojeno prikupljanje, uključujući žute spremnike za plastiku i metalnu ambalažu, bit će podijeljeni do studenog. Tek tad bi trebala početi i novi sustav naplate, koji će sadržavati fiksni i varijabilni dio.

- Cijena će ovisiti o svijesti građana o otpadu. Oni koji stvaraju manje komunalnog otpada i odvajaju ga, manje će i platiti – rekla je predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban gostujući ranije u emisiji 24sata.

Različito za kuće i stanove

Službene cijene tek će biti objavljene, no neslužbeno, svatko bi trebao plaćati fiksni dio od 58 kuna, a ostatak cijene ovisio bi o tome koliko miješanoga komunalnog otpada naprave i o broju odvoza. Odvoz odvojenog otpada: papira, plastike, metala, biootpada - ne naplaćuje se.

Posljednji će u stambene zgrade i obiteljske kuće stići žuti kontejneri u kojima će se skupljati plastika i metal. Oni se sakupljaju zajedno jer ih je lagano odvojiti i najčistiji su. Dotad će Grad i Holding od svibnja početi dijeliti i posebne plastične vrećice za metal i plastiku.

Svaka obiteljska kuća u konačnici će imati kantu za miješani, komunalni otpad, volumena koju sama izabere, a riječ je o 80 ili 120 litara, zatim spremnik za papir te komposter za biootpad.

Odvoji i besplatno odloži

Uz to će dobiti 13 besplatnih vrećica od 60 litara za plastiku i metal, koje im trebaju potrajati pola godine. U stambenim zgradama je slično, a najveća razlika je u biootpadu. Zgrade će zadužiti velike spremnike za komunalni otpad, spremnike za papir i veliki zajednički spremnik za biootpad. Dodatno će svaki stan dobiti 26 besplatnih vrećica za biootpad od 30 litara, koje su biorazgradive.

Te vrećice će odlagati u zajednički spremnik za biootpad. I stanovi će dobiti 13 vrećica za plastiku i metal za polugodišnje razdoblje. Odlaganje stakla, papira, tekstila, plastike i metala i dalje će biti besplatno na “zelenim otocima”. Iz kućanstava će biootpad odvoziti jedanput tjedno, plastiku i papir dva puta mjesečno. Ova pravila vrijede samo za Zagreb. Ostali gradovi i općine imaju svoje pravilnike o odvozu i recikliranju otpada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21