Obavijesti

News

Komentari 30

U Zagrebu 'Čovjek koji hoda' - skulptura od 104 milijuna eura

Osim "Čovjeka koji hoda", posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i "Žene iz Venecije", ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. godine proslavio u Veneciji

VIDEO

Izložbe skulptura, crteža i litografija Alberta Giacomettija "Portreti sarašnjosti" otvorena je u utorak u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a obuhvaća 34 djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght među kojima je i slavna skulptura "Čovjek koji hoda".

Ove godine u okviru ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća", koji je započet 2014. godine velikom izložbom Joana Miróa, nakon čega je u 2015. godini uslijedila izložba radova francuskoga kipara Augustea Rodina, predstavljamo izložbu slavnoga Alberta Giacomettija, rekla je Poklečki Stošić i dodala kako izložba obuhvaća 34 umjetnikova rada - skulpture, crteže i litografije posuđene iz francuske Fundacije Maeght.

Među izlošcima se, naglasila je na konferenciji za novinare ravnateljica Umjetničkoga paviljona i autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić, nalazi najslavnije Giacomettijevo djelo, skulptura "Čovjek kojih hoda", amblematsko remek-djelo koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura.

Skulptura "Čovjek koji hoda", smatra autorica izložbe, predstavlja stradanja koja je čovjek proživio u Drugom svjetskom ratu. Ocijenila je kako je Giacometti aktualan i danas jednako kao i poslije Drugoga svjetskog rata, a djelo mu je u dijaloga s današnjim suvremenom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim "Čovjeka koji hoda", posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i "Žene iz Venecije", ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. godine proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji, napomenula je dodavši kako će biti izloženi i crteži iz kojih se iščitava umjetnikova virtuoznost izražavanja u mediju crteža, te litografije čiju izvedbu je doveo do savršenstva.

Alberto Giacometti poznat je kao kipar, premda je bio talentiran slikar i crtač, koji je životni vijek proveo u Francuskoj. Njegov karakterističan stil do kojega dolazi neprekidnom redukcijom figura, a koji naposljetku uključuje vrlo visoke i mršave figure, obilježava hrapava, gotovo hrđava površina skulptura te njihova izdužena torza, glave, ruke i noge. Giacomettijevi tzv. tanki ljudi postaju ikonama dvadesetog stoljeća, a upravo globalno prepoznatljive skulpture iz navedenoga razdoblja umjetnikova stvaralaštva bit će predstavljene na izložbi u Umjetničkom paviljonu.

Likovni kritičari su Giacomettijev umjetnički izričaj povezivali sa Sartreovom egzistencijalističkom filozofijom.

Izložba će biti otvorena do 8. siječnja 2017. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto