Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

U Zagrebu je gužva u školama, kod Bjelovara klupe poluprazne

Osnovna škola Ante Kovačića jedna je od rijetkih u kojima broj prvašića iz godine u godinu raste. Sad su ih upisali 145, više od bilo koje škole u Zagrebu...

Foto: Željko Rukavina/24sata
12 komentara

Bojan Obranović (6) jedini je prvašić u Područnoj školi Veliko Korenovo, koja je u sastavu 3. osnovne u Bjelovaru. Pohađa kombinirani razred, u kojem sjedi osam školaraca.

- U školu sam došao s Darom, koja ide u treći razred. Često se igramo zajedno, a mama i tata rade, pa sam s njom došao u školu. Nije me strah jer sam tu dolazio i kad smo dobili darove od Djeda Mraza - rekao nam je hrabri Bojan.

U klupu je sjeo s prijateljicom, a učiteljica ih je premjestila bliže sebi. Dara mu je pomogla izvaditi i knjige iz torbe i složiti ih na klupu. Tako je započelo novo životno poglavlje. Jučerašnji prvi sat protekao je u upoznavanju i dogovoru o školskom rasporedu, a od danas počinje ozbiljan rad. Učiteljica Sanja Bundalo prvo ih je upitala kako su proveli ljetne praznike, a naš prvašić pohvalio se kako je u vrijeme godišnjeg odmora roditelja bio na moru.

- Volim raditi u kombiniranom razredu s manjim brojem učenika jer je tako lakše individualizirati rad - rekla je učiteljica. Ova područna škola od prvog do četvrtog razreda ima samo 17 školaraca i rade u jednoj smjeni. U Hrvatskoj se ove godine upisalo 40.115 prvašića, što je 2139 manje nego prethodne školske godine.

Osnovna škola Ante Kovačića jedna je od rijetkih u kojima broj prvašića iz godine u godinu raste. Sad su ih upisali 145, više od bilo koje škole u Zagrebu. Prošle godine imali su pet razreda, a ove su otvorili i šesti razredni odjel. Svaki od njih ima otprilike 24 učenika, a ravnatelj Božidar Nevžala iznimno je ponosan na taj broj iako im zadaje male probleme s organizacijom nastave. Zbog nedostatka prostora u školu su morali uvesti i treću smjenu. Dva prva razreda zajedno s jednim drugim u školu će dolaziti u 11.30 sati.

- Učitelji predmetne nastave često su prisiljeni seliti se iz razred u razred - rekao je. Razlog ovako velikom broju prvašića vidi u širenju istočnog dijela grada, kamo se doselilo dosta mladih obitelji s djecom.

- Dio tih učenika po upisnom području ne pripada u našu školu, ali smo im mi puno bliži od OŠ Stenjevec, pa nas roditelji mole da ih upišemo ovdje - objasnio je Nevžala. Ove godine imali su 200 mališana na testiranju, a dio je “otpao” zbog toga što nisu bili dovoljno zreli ili su ih zbog kvote morali upisati u neku susjednu školu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message