Obavijesti

Promo sadržaj

Održane kvalifikacije za četvrtu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja

Održane kvalifikacije za četvrtu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja
8

Finale će se održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada, a tri najbolja barista osvajaju stručnu edukaciju i certificiranje u ukupnoj vrijednosti većoj od 70.000 kn u Specialty Coffee Association (SCA) Premier Campusu u Matuljima

Deset natjecatelja jučer je na kvalifikacijskom natjecanju za najboljeg baristu u organizaciji Francka, održanom u zagrebačkom caffe baru Club Roko, imalo priliku pokazati svoje vještine i umijeće u pripremi vrhunskog espressa i ostalih napitaka od kave.

Prvo mjesto osvojio je Marko Podbrežićki iz Zagreba (Mala Kavana) koji je pokazao visoku razinu znanja i kreativnosti te se tako plasirao u finale Franck Barista Contest koje će se održati na jesen, također u Zagrebu. Za veliko finale kvalificirali su se i Mihael Fintić (caffe bar Verdi) i Jelena Dukić (caffe bar Palermo, Lučko), također iz Zagreba te Dragan Hraško iz Vinkovaca (Gymnasium Caffe&Lounge bar). Finalisti imaju priliku osvojiti titulu najboljeg bariste u regiji, a tri najbolja i vrijednu glavnu nagradu – stručnu edukaciju i certificiranje u SCA Premier Campusu u Matuljima, jedinom SCA certificiranom centru u ovome dijelu Europe.

Kava me oduvijek fascinirala, a majstorska priprema kave daje puni značaj njezinom originalnom okusu i mirisu. Svaki espresso ili bilo koji drugi napitak od kave nastojim dovesti do savršenstva i tako gostima ponuditi pravi doživljaj kompleksnosti i bogatstva okusa koje pruža. To su vjerovatno prepoznali i suci na ovom natjecanju, koji su mi omogućili pobjedu i plasiranje u veliko finale kojem se iznimno veselim“, istaknuo je Marko Podbrežićki.

U kvalifikacijskom natjecanju koje se provodi prema pravilima Specialty Coffee Association (SCA) testirala se vještina i umijeće natjecatelja u pripremi po jednog espressa i cappuccina u roku od osam minuta. Ocjenjivao se okus svakog pojedinog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, kao i čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe.

Zanimanje barista danas postaje sve popularnije, a Franck ovakvim projektima nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa i ostalih napitaka od kave i čaja. Organizacijom natjecanja ove vrste ujedno jača svoje HoReCa poslovanje u regiji te konobarima iz cijele regije omogućava stjecanje znanja i vještina ključnih za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.

Prvo kvalifikacijsko natjecanje ove sezone održano je u Šibeniku, a nakon Zagreba, kvalifikacije slijede i u Lovranu 16. srpnja. Veliko finale Franck Barista Contest 2020. planirano je za 1. listopada uoči Međunarodnog dana kave u Zagrebu gdje će se finalisti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Sjeverne Makedonije, naravno, ako epidemiološka situacija bude dopuštala, boriti za titulu najboljeg regionalnog bariste. U natjecanju i ove godine sudjeluje 50-ak barista odabranih iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 92 eura, među kojima su kupon za Wolt od 20 €, Lidl kupon od 15 €, Horizont Shop kupon od 15 € te mnogi drugi

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!
U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza
PROMO

U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza

Jeste li kad čuli za tihi i održivi luksuz? Ante Vrban, nagrađivani arhitekt iz Šibenika, predviđa da će upravo ti pojmovi postati budućnost u izgradnji.