Obavijesti

News

Komentari 8

U Zagrebu se koristi manje droge nego u ostatku Europe

Izanalizirali su kanalizacijske vode 25 milijuna Europljana, a analiza je pokazala da se u Zagrebu koristi manje droge u odnosu na europski prosjek u dvije godine

VIDEO

Na inicijativu mreže europskih institucija ''The Sewage Analysis Core group Europe (SCORE)'' tijekom 2012. i 2013. prevedena je analiza otpadnih voda diljem Europe kako bi vidjeli koliko su droge zastupljene među gradskim stanovništvom. Obuhvaćena su 42 grada diljem Europe od Londona do Nikozije, te od Stockholma do Lisabona. 

U laboratorijima su tražili ostatke kokaina, marihuane, ekstazija, metamfetamina i amfetamina u neobrađenoj kanalizacijskoj vodi. Zagrebačku vodu tijekom 2013. izanalizirao je laboratorij na Institutu Ruđera Boškovića. Ta je analiza pokazala da se u Zagrebu troši manje droge u odnosu na europski prosjek. Tragove kokaina našli su znatno manje nego u otpadnim vodama zapadnoeuropskih gradova. Ipak, u odnosu na mjerenja iz 2011., kokaina je ipak više. Također je zabilježena velika potrošnja metamfetamina koja je u odnosu na zadnja mjerenja također porasla, kao i marihuane.

Za razliku od mnogobrojnih anketa o korištenju droga, koje mogu biti vrlo subjektivne, ovakvim mjerenjima, ističu na Ruđeru, dobivaju se objektivna, izravno usporediva kemijska mjerenja. Naročito je bitno da se mjerenja na isti način provode u svim gradovima.

A tragovi koje su pronašli u vodama ostalih gradova ukazuju da kokaina ima više u zapadnim i južnim europskim gradovima, a amfetamina najviše u sjevernoj i sjeverozapadnoj Europi. Metamfetamina je najviše bilo u Češkoj i Slovačkoj, a nova mjerenja pokazuju da ga sve više ima i u istočnoj Njemačkoj te na sjeveru Europe. Tijekom tjedna u kanalizacijskoj vodi je najviše bilo tragova marihuane i metamfetamina, a vikendom bi izuzetno jako porasla količina kokaina i ekstazija u otpadnim vodama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović