Obavijesti

News

Komentari 12

U Zagrebu za najam najtraženiji su stanovi od 40 kvadrata, a Osijek ima najniže cijene najma

U Zagrebu za najam najtraženiji su stanovi od 40 kvadrata, a  Osijek ima najniže cijene najma

Analiza internetskog oglasnika Njuškalo pokazuje da se Zagrebu se najviše traže stanovi od 40 kvadrata, Trešnjevka najtraženija četvrt, u Splitu ponudi najviše stanova po cijenama od 400 do 450 eura mjesečno

VIDEO

Od najvećih hrvatskih gradova, prosječno najvišu cijenu za najam stana potrebno je izdvojiti u Zagrebu, 10,16 eura po kvadratu, u kojem su najtraženiji stanovi od 40 kvadrata, uz prosječnu cijenu mjesečnog najma od 351 eura, pokazala je analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u utorak.

Na Njuškalu trenutno se nudi više od 11.770 oglasa za najam stanova, a nakon Zagreba, po prosječnoj visini cijene najma slijede Dubrovnik, Split i Rijeka, koja jedina od većih gradova nije zabilježila rast cijena najma. 

Od ukupne ponude, 45 posto stanova za najam nalazi se Zagrebu, slijedi Primorsko-goranska županija s 29 posto, od čega se 67 posto stanova za najam nalazi u Rijeci, te Splitsko-dalmatinska sa 16 posto, pri čemu je 86 posto raspoloživih stanova u Splitu.

U Zagrebu se najviše nude stanovi za najam površine od 40 do 70 kvadratnih metara, kojih je čak 49 posto od ukupne ponude, a najviše se traže stanovi od 40 kvadratnih metara, podaci su Njuškala.

Za stan u Zagrebu od 60 kvadrata i do 646 eura

Najzastupljeniji u ponudi su stanovi od 60 kvadratnih metara, a za stan te površine u Zagrebu najviše prosječne cijene su u gradskoj četvrti Gornji Grad - Medveščak, 646 eura mjesečno, što je 5,2 posto više nego prošle godine. Tek jedan euro manje prosječno mjesečno se traži za stan iste veličine u Donjem Gradu, koji bilježi i blagi godišnji pad cijena najma, za 2,1 posto.

Na Trešnjevci - jug, koja obuhvaća kvartove kao što su Jarun, Srednjaci i Knežija, za stanove od 60 kvadratnih metara potrebno je izdvojiti prosječnih 569 eura mjesečno, što je gotovo sedam posto više nego na jesen prošle godine.

Cijene novih stanova u prvom polugodištu porasle 4,4 posto
Cijene novih stanova u prvom polugodištu porasle 4,4 posto

Više od 540 eura, odnosno četiri tisuće kuna, mjesečno za stan od 60 kvadrata traži se i na Trnju, Trešnjevci - sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu - zapad, koji uz gradske četvrti Stenjevec i Podsused - Vrapče bilježi najveći godišnji rast cijena mjesečnog najma.

Najpovoljniji stanovi te površine za najam mogu se naći u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gdje je za 60 kvadrata mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 335, odnosno 397 eura.

U Zagrebu Trešnjevka najtraženija četvrt

Kade je riječ o potražnji, za najam se u Zagrebu najviše traže stanovi od 40 kvadrata, a prosječna cijena najma za tu kvadraturu iznosi 351 euro. Najtraženiji su stanovi u kvartovima na području četvrti Trešnjevka - sjever i Trešnjevka - jug, Gornjeg i Donjeg Grada, Maksimira i Trnja, pa su stanovi od 40 kvadratnim metara u ovim četvrtima nešto skuplje i za njih se mjesečno traži od 387 do 448 eura.

Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, kakav je trend bio i prethodnih godina. Konkretno, za najam stana od 50 kvadratnih metara u stambenoj je zgradi potrebno izdvojiti čak 3,78 eura više po kvadratu, a za stan od 60 kvadratnih metara 2,85 eura više po kvadratu, pokazala je analiza Njuškala.

U Splitu u ponudi najviše stanova po cijenama od 400 do 450 eura mjesečno 

Najmoprimci u Splitu također najviše interesa pokazuju za stanove od 40-ak kvadratnih metara, a prosječna cijena mjesečnog najma takvih stanova iznosi 369 eura. Iz Njuškala napominju da je velik dio tih stanova dostupan samo van sezone pa se u ovom trenutku za dugoročni najam nudi tek oko 200 stanova.

Oglas iz Splita: Stan na Žnjanu od 10 kvadrata - 65.000 eura?!
Oglas iz Splita: Stan na Žnjanu od 10 kvadrata - 65.000 eura?!

Najviše stanova u Splitu u ponudi za dugoročni najam je u cjenovnom rangu od 400 do 450 eura mjesečno, a u nižim cjenovnim kategorijama i kvadraturama najmanje ih se nudi po cijeni od 250 eura.

U Zadru najtraženiji stanovi od 50 kvadrata

U Zadru potencijalni najmoprimci najviše traže stanove površine 50 kvadratnih metara, za koje najmodavci prosječno traže 417 eura mjesečno. U ponudi za dugoročni najam najviše je stanova od 60 kvadrata, a cijena im je prosječnih 498 eura mjesečno. Kao sveučilišni grad, ali i turistička destinacija, Zadar također dio stanova za dugoročni najam nudi isključivo van ljetne sezone, napominje se.

U Osijeku najniže cijene najma među većim gradovima

Od većih gradova, cijene dugoročnog najma najniže su u Osijeku, u kojem su također najtraženiji stanovi od 40 kvadratnih metara, kojima prosječna mjesečna najamnina iznosi 233 eura. Traže se i stanovi od 60 kvadrata, za koje je mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 358 eura. 

Među rijetkim stanovima za najam u Dubrovniku, najviše je onih od 40 kvadratnih metara, koji su ujedno i najtraženiji, a prosječna cijena mjesečnog mu najma iznosi 428 eura.

Najmoprimci u Rijeci najviše traže stanove od 50 kvadratnih metara, za koje je potrebno prosječno izdvojiti 434 eura. S druge strane, u Rijeci je trenutno u ponudi najviše stanova od 60 kvadrata za dugoročni najam, a za stan te veličine u prosjeku je mjesečno potrebno izdvojiti 493 eura, izvijestili su iz Njuškala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa