Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubila ga električna cigareta: Šrapneli mu se zabili u glavu

U razdoblju između 2009. i 2016. u SAD je zabilježeno 195 incidenata izazvanih eksplozijom e-cigareta, no ovo je prvi slučaj da je osoba poginula od posljedica eksplozije

56 komentara

U fatalnoj nesreći koju je izazvala električna cigareta poginuo je televizijski producent s Floride. Lokalna policija pronašla ga je nakon što se oglasio požarni alarm. Nalazi obdukcije potvrdili su da je čovjek preminuo nakon što mu je eksplodirala e-cigareta, a dijelovi su mu se zabili u glavu. Požar koji je pritom izbio izazvao je opekline na 80 posto njegovog tijela. 

Tallmadge Wakeman D'Elia (38) poginuo je početkom svibnja u svojoj spavaćoj sobi u gradu St. Petersburgu na Floridi. Iz Savezne agencije za upravljanje hitnim slučajevima (FEMA) javili su kako je ovo prva smrt u SAD-u koju je izazvala električna cigareta, piše Daily Mail.

U izvješću patologije čije je dijelove prenio ABC Action News, piše da je e-cigareta napravila prostrijelnu ranu u lubanji i zaustavila se u mozgu žrtve. 

Proizvođač električne cigarete je tvrtka Smok-E Mountain Mech Works s Filipina, a njihova proizvodnja navodno nije regulirana pa na tržište dolaze bez određenih sigurnosnih funkcija.

Drugim riječima, ovaj brend e-cigareta nema ugrađenu tehnologiju koja će isključiti uređaj u slučaju pregrijavanja, objasnili su za Daily Mail djelatnici trgovine koja se bavi prodajom električnih cigareta i popratnog pribora. 

Iz kompanije su pak za ABC priopćili da njihove e-cigarete ne eksplodiraju i sugeriraju da je za eksploziju kriva baterija ili isparivač uređaja. Tvrde da su imali problema s drugim kompanijama koji su proizvodili baterije slične njihovima, što je uređaje učinilo manje sigurnim. Dodali su i da se nadaju da će vidjeti fotografije uređaja koji je koristio D'Elia. 

ABC HTIO PRESTATI PUŠITI Eksplodirala mu e-cigareta, ostao bez zubi i dijela jezika

 Vatrogasac koji se nalazio na mjestu događaja objasnio je kako se električne cigarete mogu pretvoriti u leteće krhotine ili šrapnele.

- Kao da imate petardu u ruci - dodao je. 

Nedavno objavljeno izvješće FEMA-e objašnjava da eksplozije izazvane e-cigaretom vrlo rijetke, no kada se dogode, uređaj se pretvara u 'ispaljenu raketu'. 

Prema podacima američke vatrogasne službe, u razdoblju između 2009. i 2016. zabilježeno je barem 195 incidenata izazvanih eksplozijom električnih cigareta, koje su rezultirale sa 133 ozljede od kojih je 38 bilo teških. U 128 slučajeva eksplozija je izazvala i požar na obližnjim objektima. No ovo je prvi slučaj u Sjedinjenim Državama da je osoba poginula od posljedica eksplozije.

 

Možda vas zanima i ovo:
Message