Obavijesti

News

Komentari 26

Ubio suprugu: 'Smrtonosan je bio hitac u predio prsnog koša'

Ubio  suprugu: 'Smrtonosan je bio hitac u predio prsnog koša'
3

U nastavku suđenja Damiru Matanu (55) za teško ubojstvo supruge i ranjavanja njene majke na sudu u Karlovcu saslušani su vještak balističar, medicinska vještakinja i dvije svjedokinje....

VIDEO

U nastavku suđenja Damiru Matanu (55) za teško ubojstvo supruge Snježane (49) i ranjavanje njene majke prošle godine u Drežniku u Karlovcu u četvrtak su na Županijskom sudu u Karlovcu saslušani vještak balističar, medicinska vještakinja i dvije svjedokinje.

Svjedočila je Snježana Erdeljac, ravnateljica Mješovito industrijsko obrtničke škole u kojoj je ubijena Snježana radila. Sudskom vijeću je ispričala da je kobnog dana Snježana u tri navrata dolazila kod nje u ured, no ona je uvijek bila zauzeta telefonskim razgovorima. Kasnije je saznala da ju je Snježana htjela pitati da je pusti kako bi otišla u bolnicu na pregled, što je nakon svojih obaveza u školi i učinila.

'Jedino znam da se žalila na suprugov alkoholizam'

- Nisam poznavala njenog supruga, niti se ona požalila da ima problema sa njime, jedino znam da se žalila na suprugov alkoholizam. Primijetila sam da je imala oscilacije u raspoloženju, povremene depresije - rekla je Snježana Erdeljac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zaposlenica škole Marija Pogačić i Snježanina kolegica je također rekla da se Snježana nije žalila na probleme u braku, već na suprugov problem s alkoholom.

- Sa Snježanom nisam bila neka velika prijateljica, ali je znala povremeno doći do mene osobito kada je bila na bolovanju jer živim stotinjak metar od njene kuće. Primijetila sam da je imala potrebu razgovarati sa mnom, a ja bih je slušala dok bi obavljala kućanske poslove. Razgovori su bili općeniti o drugim ljudima koje niti ne poznajem. Nije mi se žalila na probleme u braku ili da je bila zlostavljana, samo mi se požalila da nije u dobrom odnosu s majkom i da se ponekad svađa sa suprugom jer prekomjerno pije. Savjetovala sam je da ga nagovori da se liječi – rekla je Marija Pogačić, a na pitanje da li je vidjela kobnog dana rekla da jeste nakratko u hodniku, ali i da nije primijetila ozljede na njoj već joj je čistačica kasnije rekla da je na licu imala masnicu.

'Smrtonosan je bio hitac u prsa'

Sudska medicinska vještakinja Marija Baković rekla je da je strijelna ozljeda prsnog koša Snježane bila smrtonosna, a povrh nje zadobila je i ozljede glave i lica. Na pitanje državne odvjetnice koja je ozljeda posljednja zadana, rekla je da iz dokumentacije o obdukciji može zaključiti da je to najvjerojatnije prostrjelna rana zadana u leđa koja izlazi na području vrata jer je taj strijelni kanal oštetio aortu što dovodi do onemogućavanja kretanja, te nastupa smrt. Za precizniji odgovor bi osim uvida u dokumentaciju o obdukciji trebalo provesti i uvid u zapisnik o očevidu, te u dokumentaciju balističkog vještačenja.

Na pitanje da li je rana zadana u području glave zadana iz neposredne blizine, rekla je: 'Na lijevoj strani obraza oštećenice, na lijevoj strani nosa, brade i čela vide se tragovi barutnih čestica koje se na površini kože mogu vidjeti kada je rana nanijeta iz neposredne blizine'.

Vještak balističar Damir Tomašek je na pitanje odvjetnice u kojem položaju su se u trenutku ispaljenih hitaca nalazili oštećenica i optuženik rekao da je on vještačenje izvršio na temelju materijalnih tragova koje je dobio, te da je imao odjeću oštećenice mogao bi detaljnije utvrditi njihov položaj i udaljenosti iz koje je pucano. Dodao je i da je ozljeda od metka koju je zadobila iza uške zadana s udaljenosti veće od jednog metra.

Slijedi dopunsko vještačenje

I obrana i optužba od sudskog vijeća predložili su provođenje dopunsko kombinirano sudsko medicinsko vještačenje u cilju utvrđivanja dinamike ozljeđivanja oštećenice, kao i redoslijed zadanih ozljeda i položaja oštećenice i optuženika u trenutku kada je pucano iz vatrenog oružja

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!