Obavijesti

News

Komentari 88

Ubio troje ljudi, ranio šestero: U stanu napadača našli stvari povezane s Islamskom državom

Ubio troje ljudi, ranio šestero: U stanu napadača našli stvari povezane s Islamskom državom
5

Počinitelj, 24-godišnji državljanin Somalije u nekoliko se navrata nalazio na psihijatrijskom liječenju te je u posljednje vrijeme, kako je rečeno, pokazivao "agresivno ponašanje"

VIDEO

U stanu Somalijca koji je u petak u središtu Würzburga ubio tri te ranio šest osoba pronađeni su materijali s porukama mržnje, a prilikom napada je vikao "Alahu Akbar" i "džihad", priopćeno je u subotu na konferenciji za tisak u Würzburgu.

"U stanu počinitelja su pronađeni materijali s porukama mržnje, čiji sadržaj je još predmetom istrage", rekao je konferenciji za tisak predstavnik policije u Würzburgu Armin Kuehnert.

On je potvrdio i da je počinitelj prilikom napada uzvikivao "Alahu Akbar" i "džihad", ali je rekao da se, usprkos tomu, u ovom trenutku ne može točno tvrditi koji je motiv jučerašnjeg napada.

Napad nožem u Njemačkoj: Ubijeno troje ljudi, 15 ozlijeđenih, napadač upucan
Napad nožem u Njemačkoj: Ubijeno troje ljudi, 15 ozlijeđenih, napadač upucan

Dnevnik Bild navodi, pozivajući se na izvore u policiji, kako se radi o propagandnom materijalu tzv. Islamske države.

Počinitelj, 24-godišnji državljanin Somalije u nekoliko se navrata nalazio na psihijatrijskom liječenju te je u posljednje vrijeme, kako je rečeno, pokazivao "agresivno ponašanje".

U siječnju ove godine je bio upleten u jedan incident u domu za beskućnike u kojem je živio, kada je također posegnuo za nožem, ali nije nikog napao.

Knife attack in Würzburg city centre

Državno odvjetništvo i policija isto tako ne mogu sa sigurnošću odgovoriti zbog čega su žrtve napada bile isključivo žene.

"Prema sadašnjem stanju istrage moguće je i da se radi o slučaju", rečeno je na konferenciji za tisak.

Somalijac je u petak poslijepodne ušao u jednu robnu kuću u središtu Würzburga, gdje je od prodavačice tražio da mu pokaže kuhinjske noževe, nakon čega je uzeo jedan te odmah ubodima u predjelu vrata usmrtio prodavačicu i dvije žene koje su se nalazile u blizini.

Zatim je izišao na ulicu i tamo nastavio s napadima dok ga policija nije savladala nakon pucnja u bedro. Ukupno je ozlijedio šest osoba, od čega je jedna još uvijek u životnoj opasnosti.

Knife attack in Würzburg city centre

Somalijac je 2016. u jeku izbjegličke krize stigao u Njemačku, a u Würzburgu boravi od 2019. Trenutno uživa tzv. supsidijarnu zaštitu, što znači da mu je odbijen zahtjev za azilom i izbjegličkim statusom, ali da ga se ne protjeruje zbog toga što mu u zemlji porijekla prijeti opasnost.

U subotu ujutro je izveden pred istražnog suca koji mu je odredio pritvor do daljnjeg.

Napad u Würzburgu je izazvao šok i ogorčenje među političarima diljem zemlje, a predsjednik zemlje Frank-Walter Steinmeier je rekao kako počinitelj mora osjetiti mjere pravne države.

Prije pet godina u blizini Würzburga je jedan mladi Afganistanac sjekirom i nožem u vlaku napao i ozlijedio nekoliko osoba, nakon čega je ubijen u okršaju s policijom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a