News

Komentari 0

Ublažit će se ispitivanje za GMO lijekove radi cjepiva za koronu

Ublažit će se ispitivanje za GMO lijekove radi cjepiva za koronu

Predložena krizna mjera sastavni je dio šire europske strategije koja obuhvaća i izdvajanje oko dvije milijarde eura za avansnu kupnju cjepiva, kako bi se osiguralo dovoljno doza za građane EU-a

Europska komisija predložila je u srijedu privremeno ublažavanje propisa o ispitivanju lijekova koji uključuju genetski modificirane organizme (GMO) kako bi se ubrzao razvoj cjepiva za Covid-19.

Predložena krizna mjera sastavni je dio šire europske strategije koja obuhvaća i izdvajanje oko dvije milijarde eura za avansnu kupnju cjepiva, kako bi se osiguralo dovoljno doza za građane EU-a.

Europske zemlje imaju strože propise o istraživanjima koja uključuju genetski modificirane organizme od većine ostalih zemalja u svijetu.

U danas objavljenom dokumentu EK predlaže da se ograniči manevarski prostor zemalja članica za postavljanje dodatnih zahtjeva proizvođačima lijekova u vezi s kliničkim ispitivanjima lijekova i cjepiva koji sadrže GMO ili su od njih sačinjeni.

Propisi bi bili ublaženi samo u vrijeme koronakrize, ističe Komisija.

Ne bude li izmijenjen, postojeći pravni okvir mogao bi „uzrokovati značajna kašnjenja, posebno kada su u pitanju klinička ispitivanja u više centara u nekoliko zemalja članica“, stoji u dokumentu.

Zemlje EU-a trenutno postavljaju dodatne zahtjeve za cjepiva i lijekove koji sadrže GMO, prema propisima koji pokrivaju i osjetljivo područje genetski modificiranih poljoprivrednih kultura.

Tako u Italiji i Francuskoj proizvođači moraju ishoditi dozvole ne samo nadležnih tijela za lijekove i zaštitu zdravlja već i onih za zaštitu okoliša i istraživanja.

Potencijalna cjepiva za Covid-19 trenutno se ispituju u više zemalja kako bi se poboljšala efikasnost testiranja.

Komisija je predložila i blaže propise o označavanju i pakiranju lijekova i cjepiva kako bi se osigurala brza distribucija u vrijeme pandemije.

Prijedloge moraju odobriti zemlje članice i Europski parlament.

Najčitaniji članci