Obavijesti

News

Komentari 5

Ubojica Breivik nacističkim je pozdravom ušao u sudnicu

Ubojica Breivik nacističkim je pozdravom ušao u sudnicu

Breivik je prstima napravio supremacistički znak prije nego što je podignuo desnu ruku u nacistički pozdrav kako bi signalizirao svoju krajnje desničarsku ideologiju

VIDEO

Masovni ubojica Anders Behring Breivik s nacističkim je pozdravom ušao u sudnicu na ročište za uvjetno puštanje na slobodu na kojem će se odlučiti treba li biti pušten nakon više od desetljeća iza rešetaka.

Breivik je ubio 77 ljudi - osmero u Oslu detonacijom kamiona punog eksploziva ispred vladinih ureda i 69 uglavnom tinejdžera, na ljetnom kampu mladeži Laburističke stranke na otoku Utoyi.

Osuđen je na 21 godinu zatvora 2012., pri čemu postoji mogućnost beskonačnog produljenja kazne dok Breivik predstavlja prijetnju društvu.

U to vrijeme to je bila najveća moguća kazna u Norveškoj, iako je u međuvremenu zakon izmijenjen kako bi se omogućilo izricanje duljih zatvorskih kazni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad je stigao na sud, obrijane glave i odjeven u tamno odijelo, Breivik je prstima napravio supremacistički znak prije nego što je podignuo desnu ruku u nacistički pozdrav kako bi signalizirao svoju krajnje desničarsku ideologiju.

Samo 10 godina nakon krvavog masakra u Norveškoj: Breivik će tražiti da ga puste na uvjetnu
Samo 10 godina nakon krvavog masakra u Norveškoj: Breivik će tražiti da ga puste na uvjetnu

Nosio je i natpise, tiskane na engleskom, uključujući i onaj na kojem je pisalo "Zaustavite genocid nad našim bijelim državama" i "Nacistički građanski rat".

Sudac mu je rekao da ih prestane pokazivati ​​dok tužiteljstvo iznosi svoje teze.

"Ne želim vidjeti ništa slično kada tužiteljstvo govori", rekao je sudac Dag Bjoervik.

Breivik je odmahivao glavom dok je tužiteljstvo iznosilo svoje argumente, uključujući odlomak iz originalne presude iz 2012.

Obraćajući se sudu, Breivik je za svoje zločine okrivio online radikalizaciju mreže krajnje desnih ekstremista bez vođe, za koju je rekao da je motivirala njegove napade.

"Isprali su mi mozak", rekao je Breivik. "Zapovijed je bila... ponovno uspostaviti Treći Reich. A kako to učiniti, odluka je na svakom vojniku", rekao je.

Napad u Kongsbergu najgori je od Breivika: Ubio 77 ljudi, bilo mu je žao što ih nije ubio još
Napad u Kongsbergu najgori je od Breivika: Ubio  77 ljudi, bilo mu je žao što ih nije ubio još

Breivik, koji je sebe opisao kao kandidata za parlamentarnog zastupnika, također je rekao da će nastaviti svoju borbu za bijelu nadmoć i nacističku dominaciju, iako mirnim putem.

Ročište u utorak bilo je Breivikovo prvo javno pojavljivanje od 2017. godine, kada je na sudu pokazao i nacističke pozdrave.

Sud Telemark u Skienu, jugozapadno od glavnoga grada Osla, gdje Breivik služi kaznu, ovaj tjedan saslušava slučaj nakon što je državno tužiteljstvo u Oslu prošle godine odbilo Breivikov zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

"Naš stav je da je potrebno (nastavkom) zatvaranja zaštititi društvo", rekla je za Reuters odgovorna tužiteljica Hulda Karlsdottir.

Hodao je po otoku i ubijao: Bilo mu je žao što nije ubio više ljudi
Hodao je po otoku i ubijao: Bilo mu je žao što nije ubio više ljudi

Postupci će se odvijati najviše četiri dana u zatvorskoj teretani preuređenoj u improviziranu sudnicu, a odluka se očekuje otprilike tjedan dana poslije.

Ako se njegov zahtjev za puštanje na slobodu odbije, Breivik, koji je promijenio svoje službeno ime u Fjotolf Hansen, može kroz godinu dana podnijeti zahtjev za novo ročište za uvjetnu kaznu, rekao je Karlsdottir.

Breivik je izgubio slučaj za ljudska prava 2017. godine kada je žalbeni sud poništio odluku nižeg suda da je njegova skoro izolacija u trosobnoj ćeliji bila nehumana.

Europski sud za ljudska prava odbio je naknadnu žalbu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag