News

Komentari 21

Ubojstva hendikepiranih u Dvoru pripisuju paravojsci

Ubojstva hendikepiranih u Dvoru pripisuju paravojsci

Iako su imena počinitelja nepoznata, prema spoznajama ispitanih, zločin su počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine pri povlačenju iz Dvora na Uni

Ni nakon ispitivanja 30 svjedoka policija i Županijsko državno odvjetništvo u Sisku nemaju dovoljno podataka o tome tko je za vrijeme Oluje, 8. kolovoza 1995., u Dvoru na Uni ubio desetero ljudi s teškoćama u razvoju.

Ispitivanje ovog strašnog zločina počelo je tek 2006., kad policija podnosi kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba sisačkim tužiteljima. Iako su imena počinitelja nepoznata, prema spoznajama ispitanih, zločin su počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine pri povlačenju iz Dvora na Uni. Osim desetero hendikepiranih ubijen je i jedan bračni par.

U potrazi za podacima o ovom teškom ratnom zločinu sisački su tužitelji zatražili pretragu baze podataka Haaškoga suda kako bi se mogao ustanoviti identitet i žrtava i počinitelja. Međutim, do sada Haaški sud nije udovoljio zahtjevima hrvatskih tužitelja!

– S obzirom na težinu zločina i odioznost zločina na štetu nemoćnih osoba, istraživanjima se daje posebno značenje kako bi počinitelji bili otkriveni – ističu u Županijskom državnom odvjetništvu.

Možda novo svjetlo na smaknuće desetero hendikepiranih bace danski vojnici koji su, prema pisanju tamošnjih medija, bili očevici zločina, ali ništa nisu poduzeli da ga spriječe. Sad se očekuje i istraga u Danskoj, koju su pokrenuli mediji BT i DR Forside.

Najčitaniji članci