Obavijesti

News

Komentari 32

Uče isključivo prije testova, a svoje zadaće prepisuju u školi

Uče isključivo prije testova, a svoje zadaće prepisuju u školi
1

Kampanjsko učenje, prevelika želja za upisom na fakultete i velika očekivanja roditelja posljedica su lošeg obrazovnog sustava. Pokazalo je to istraživanje

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Gotovo 60 posto učenika osmih razreda domaće zadaće, lektire i slično ‘često’ ili ‘gotovo uvijek’ piše u posljednji čas. Njih 40 posto prepisuje domaće zadaće. Premda bi bilo naivno, a možda i neispravno, inzistirati da učenici međusobno ne dijele domaće zadaće, zabrinjava postotak onih koji to čine ‘često’ i ‘gotovo uvijek’. Posebno je zabrinjavajuće da slabiji učenici, oni kojima bi rješavanje zadaće najviše koristilo, gotovo ih uvijek prepisuju

Zadaće gube smisao i svrhu, navode u prvoj seriji istraživanja “O učenju” autori dr. Zrinka Ristić Dedić i dr. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja, koje su napravili u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem pedagoga. Sudjelovalo je 109 zagrebačkih osnovnih škola, svaka s dva razredna odjela, četvrtim i osmim razredom. Slična, poražavajuća situacija je i s pripremom za testove - pismene i usmene.

Poražavajuća situacija za sve

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Učenici 4. razreda, njih 30 posto, uči isključivo prije testa i usmenog ispitivanja, a u osmom razredu gotovo dvije trećine učenika - kažu autori.

Što se tiče priprema za nastavu, navike su u obje generacije gotovo iste. Za školu se pripremaju između 30 minuta i jednog sata u danu, a nešto više od četvrtine učenika 4. i 8. razreda ne priprema se za školu ili im priprema traje manje od 30 minuta. Djevojčice su, najčešće, puno odgovornije. U četvrtim razredima djeca najviše vremena doma posvećuju ponavljanju Prirode i društva.

- Program je izrazito širok, pokrivajući sadržaje od uvjeta života preko ljudskog tijela do povijesti Hrvatske, i izrazito opterećen činjenicama - objašnjavaju u istraživanju. 

Osmaši najviše uče povijest i biologiju. Zaključuju da ovi rezultati, ako uzmemo u obzir i to da čak 90 posto 14-godišnjaka želi na studij, dokazuju kako postoji veliki problem u našem obrazovnom sustavu.

- Premda se činjenica da je studiranje postalo univerzalan cilj može činiti pozitivnom, ona je i zabrinjavajuća jer za značajan dio učenika visoke aspiracije mogu postati i izvor frustracija te mogu imati i izrazite negativne društvene posljedice - objašnjavaju.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a