Obavijesti

News

Komentari 47

Učenici u Saboru: Hrvatska se previše oslanja na sunce i more

Učenici u Saboru: Hrvatska se previše oslanja na sunce i more
7

Srednjoškolci, zastupnici ocijenili su u ponedjeljak, simulirajući pravu saborsku sjednicu, da se Hrvatska previše oslanja na ljetni turizam odnosno na sunce i more

VIDEO

Srednjoškolci – zastupnici ocijenili su u ponedjeljak, simulirajući pravu saborsku sjednicu, da se Hrvatska previše oslanja na ljetni turizam, da premalo koristi mogućnosti vjerskog i zdravstvenog turizma, slabo povezuje svoj istok i zapad.

Hrvatska se previše oslanjanja na ljeto i more, premalo promiče zimski i kontinentalni turizam, upozorili su zastupnici iz 19 srednih škola i tri učenička doma iz svih dijelova Hrvatske.

Turizam, odnosno zakon o turističkim zajednicama i promicanje dobrobiti te gospodarske grane, bile su temom 4. simulirane sjednice koju je organizirala saborska Služba za građane, a na kojoj su srednjoškolci prošli sve faze parlamentarnog rada, od konstituiranja odbora i klubova do izglasavanja akata.

Potencijal je na kontinentu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Srednjoškolci su pokazali zavidno znanje o turizmu i njegovim mogućnostima, zatražili da se osnaži potencijal kontinentalne Hrvatske, izgrade smještajni kapaciteti, pogotovo hosteli, a kao dobar primjer ističu Zagreb i njegove hostele te manifestaciju Advent u Zagrebu.

Kontinentalni turizam vide prilikom za ostanak mladih u zemlji, angažiranje malih i srednjih poduzetnika, buđenje ruralnih krajeva. Lika, primjerice, može razvijati seoski turizam, a neiskorištena je i prijeti joj izumiranje stanovništva.

Srednjoškolci zamjeraju što se vjerski turizam ne spominje na stranicama Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iako, naglašavaju, postoje svi uvjeti za njegov razvoj.

Samo svetište Mariju Bistricu godišnje posjeti više od sto tisuća stranaca, ističu.

Potencijal vide i u zdravstevnom, odnosno lječilišnom te spa turizmu, a u čemu odličan uzor vide u Sloveniji i Austriji. Stoga pozivaju da se obnove postojeća i izgrade nova domaća lječilišta.

Na maturalac u Hrvatsku

HTZ treba više educirati mlade i nižim cijenama potaknuti ih da na maturalna putovanja, umjesto u inozemstvo idu po Hrvatskoj, poručuju srednjoškolci.

Srednjoškolci-zastupnici pozivaju turističke zajednice da bolje međusobno komuniciraju, te da ih se zakonom obveže da internetske stranice ažuriraju svakog tjedna, umjesto jednom u četiri mjeseca.

Traže i da se uvede registar suvenira kako bi se osigurala njihova kvaliteta i autentičnost.

Simuliranoj sjednici nazočilo je 128 zastupnika, organiziranih u šest zastupničkih klubova i tri odbora. Predsjednikom i tajnikom simuliranog Sabora imenovani su Hrvoje Kožić i Jan Težak iz zagrebačke V. Gimnazije.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović