Obavijesti

News

Komentari 2

Učenici uopće ne znaju da u školi imaju građanski odgoj

Učenici uopće ne znaju da u školi imaju građanski odgoj
1

Otpor i dalje postoji. Stručnjaci traže da zdravstveni i građanski odgoj postanu zasebni predmeti jer se kao međupredmetna tema ne provode kvalitetno

VIDEO

Otpor prema uvođenju zdravstvenog odgoja u škole i dalje postoji, a uzrok je neznanje i nerazumijevanje sadržaja, objasnio je dr. Dubravko Lepušić, ginekolog i autor edukacije o odgovornom spolnom ponašanju ‘‘Znanje je užitak’’.

S drugim stručnjacima organizirao je tribinu o zdravstvenom i građanskom odgoju. Zalažu se da to postanu zasebni predmeti, a ne samo međupredmetna tema kao što je to sada. Iako su programi zdravstvenog i građanskog odgoja dio obveznog nastavnog programa, na tribini je istaknuto kako učenici uopće ne prepoznaju da se oni provode u njihovim školama. 

Uz to, brojne udruge provode programe usmjerene na teme seksualnosti, prevencije nasilja i poštovanja različitosti, no takvi sadržaji dopiru do malog broja djece i mladih, smatraju stručnjaci. Slično zaključuju i djeca.

- Čini nam se da nikome, ni nastavnicima ni učenicima, nije jasno kako bi se zdravstveni i građanski odgoj i obrazovanje trebali provoditi u školama te u koje ih je sadržaje potrebno uključiti - komentirali su učenici srednjih škola iz Hrvatskog debatnog društva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Očito je da trenutačni status međupredmetne provedbe građanskog odgoja i obrazovanja nije zadovoljavajuća jer predmetno orijentirani sustav nije pripremljen na kvalitetan način obrađivati međupredmetne teme. Odgojno-obrazovni djelatnici nisu sustavno i adekvatno pripremljeni za taj oblik provedbe te se na taj način omogućuje samo povezivanje postojećih, ali ne i uvođenje novih tema. Ipak, čak ni nova kurikularna reforma ne predviđa ih kao nove predmete.

- Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, odgoj i obrazovanje moraju biti usmjereni k punom razvoju čovjeka i jačati poštovanje ljudskih prava te temeljnih sloboda, zbog čega je od iznimne važnosti uvesti zdravstveni i građanski odgoj u formalno obrazovanje na sustavan i kvalitetan način dostupan svim učenicima - zaključuje Irena Bohač iz Udruge roditelja Korak po korak.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21