Obavijesti

News

Komentari 0

Učenje je uzbudljvije: Danima već programiram s micro:bitom

Učenje je uzbudljvije: Danima već programiram s micro:bitom
5

Osnovna škola Petrijanec mikro-računala će uvesti u redovitu nastavu od 5. do 8. razreda. Učenici su se razveselili ovom poklonu, a nastavnici prošli edukaciju

VIDEO

Varaždinska županija je svim učenicima petih razreda osnovnih škola, čiji je ona osnivač, nabavila mikroračunala BBC micro:bit, najsuvremeniji edukativni alat pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti.

Učenici Osnovne škole Petrijanec, nedaleko od Varaždina, razveselili su se ovom poklonu, a ravnateljica Draženka Skupnjak te nastavnici informatike, fizike i matematike prošli su edukaciju kako bi mogli obučavati učenike.

- Mi smo se kao škola već i ranije, na poziv Instituta za razvoj i inovativnost mladih, uključili u nabavku micro:bit računala. Već ih imamo 60, a Županija je darovala još 78 za sve učenike petih razreda naše škole. Koristimo ih u nastavi tijekom programiranja, a imaju mogućnost primjene i u drugim predmetima pa su za njih zainteresirani i učitelji iz geografije, fizike i tehničkog odgoja. Učenici su ih dobili u svoje vlasništvo - rekla je ravnateljica Skupnjak.

Petaši već sami iskušavaju razne pokuse i igre. Iva Oreški i Lorena Dobranić isprobale su igru kamen - škare - papir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Meni je ovo računalo super i velika pomoć u nastavi. Olakšava nam puno stvari, a usput se i zabavljamo. Sve češće i sama doma programiram - kaže Lorena.

Računalom je zadovoljna i Paula Habulan, koja je pokušala na njemu napraviti neke crteže i programirala računalo da govori. Nastavnik fizike Miroslav Žemljić mikroračunala već koristi u dodatnoj nastavi, tijekom priprema za natjecanja i u eksperimentalnim radovima.

- Računalo je dobro i za redovitu nastavu jer može mjeriti temperaturu, magnetizam, akceleraciju... Potrebna je edukacija od 5. razreda - kaže nastavnik Žemljić. Informatičarka Jasminka Belšćak napominje da je djeci programiranje postalo zanimljivije.

- Ovako vide direktnu primjenu. Mogu njime poredati brojeve po veličini, napraviti program, različite kvizove... Ta će računala osuvremeniti nastavu i više zainteresirati djecu za tehnička zanimanja - ističe.

Od iduće godine planiraju uvesti programiranje s mikroračunalima od 5. do 8. razreda.

- Što se tiče uvođenja novih tehnologija, nastojimo biti prvi. Od Udruge Bura znanja iz Rijeke ovih dana očekujemo i STEMI HEXAPOT, tj. robota pauka kojim se upravlja mobitelom, a programira se u adroid aplikacijama - kaže ravnateljica Skupnjak. Uz njega bi, kažu učitelji, dobro došao i 3D printer, pa bi bili presretni kad bi im ga mogao netko donirati.     

Natječaj

‘Znanstveni izazovi s micro:bitom’ naziv je natječaja IRIM-a i Instituta ‘Ruđer Bošković’ za učenike na kojem se traže kreativna rješenja iz područja kemije, fizike i sigurnosti.     

Uvijek naprijed

Nastavnici škole prošli su obuku kako bi mogli raditi s učenicima, a ovih dana od Udruge Bura stiže im i robot pauk.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...