Obavijesti

News

Komentari 22

'Učimo pet godina i tražimo ista prava koja imaju ostali'

'Učimo pet godina i tražimo ista prava koja imaju ostali'
6

Učenici srednjih medicinskih škola potpisuju peticiju kojom traže iste uvjete za upis na fakultet koje imaju učenici gimnazija. Traže prava koja su im zajamčena Ustavom

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Učenici srednjih medicinskih škola potpisuju peticiju kojom traže iste uvjete za upis na fakultet koje imaju učenici gimnazija. Peticijom traže da im se osigura “Ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima”.

Zbog usklađivanja sa zakonima EU školovanje u medicinskim školama je s četiri produljeno na pet godina. Zbog toga učenici medicinskih škola i državnu maturu polažu tek nakon pete godine školovanja.

- Kad se upisujemo na viša i visoka učilišta medicinskog usmjerenja, boduju nam samo općeobrazovne predmete. Učenici medicinskog smjera općeobrazovne predmete slušaju dvije godine, a ispite državne mature polažu tek na petoj godini. U svom kurikulumu imamo značajan fond sati nastave i vježbi iz predmeta Zdravstvena njega, koji gimnazijalci i ostali učenici uopće nemaju. Takva nastava i vježbe temelj su za visoko i više obrazovanje medicinskog usmjerenja. Zato tražimo da nam se prilikom upisa boduje i uspjeh iz nastave i vježbi Zadravstvene njege. Zar nije logično da se učeniku ili učenici u čije obrazovanje država ulaže pet godina omogući da svoje znanje i sposobnosti dodatno unaprijedi i na visokom ili višem učilištu - kazala nam je Ana Bitunjac, učenica iz Zadra. Njene kolegice iz Požege i Pakraca također su se pridružile inicijativi potpisivanja peticije.

24sata
Ivica Galović/PIXSELL

- Najveći problem je petogodišnji program. Mi trebamo u lipnju polagati maturu za četiri godine općeg srednjoškolskog obrazovanja, a mi smo navodno te četiri godine obradili samo u prve dvije, što je nemoguće i u praksi neprovedivo. Dakle, mi moramo, isto kao i učenici gimnazija, polagati maturu, a k tome zadnje tri godine nismo uopće slušali te opće predmete jer smo imali stručnu nastavu, odnosno praksu - pojašnjava Mihaela Pranjić iz Vidovaca kraj Požege.

Osim duljeg školovanja od ostalih, učenici medicinskih škola uz nastavu moraju odraditi opsežnu praksu. Tako im se događa da i više od deset sati dnevno provode u školi i na praktičnoj nastavi. Zbog toga su učenici medicinskih škola u Puli i Slavonskom Brodu prošle godine organizirali štrajk i prosvjed tražeći da im se uvjeti školovanja izjednače s ostalim učenicima.

Ivica Galović/PIXSELL

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk